• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kifullad a Reszasz negatív kampánya?

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Az egészségügyi béremelés megkérdőjelezi a tüntetések létjogosultságát.

A kormánnyal tárgyalásokat folytatott egészségügyi érdekvédelmi szervezetek által elért jelentős béremelés megkérdőjelezhetővé tette az utcai politizálás és a negatív kampány létjogosultságát. Az eredményekkel elégedetlen belső ellenzék azonban továbbra is demonstrációt szervez és sztrájkot készít elő – írja a magyaridok.hu portálja.

Százezer egészségügyi dolgozó bérfelzárkóztatása kezdődik meg idén szeptemberben a múlt héten tető alá hozott, négy évre szóló bérmegállapodással, ám ezzel, illetve a kormány egészségpolitikájával sokan továbbra is elégedetlenek. A januárban alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) például még dolgozik egy sztrájk előkészítésén, mert nem teljesült a követelésük, hogy a költségvetés a jelenleginél legalább 600 milliárd forinttal többet, a nemzeti össztermék további két százalékát fordítsa egészségügyre. A szervezet még február végén tett közzé egy online petíciót azért, hogy a kormánynál kikényszerítse: az egészségügy legyen nemzeti ügy. A dokumentumot egyelőre 25 ezren sem írták alá, pedig két hónapja szándékosan sokkoló, amputációval és rákkal fenyegető plakátokat is közzétettek a szervezet honlapján.

A szövegében és vizuálisan is igen nyomasztó üzenet ellenére április közepétől mostanáig mindössze további hatezren csatlakoztak a Reszasz által Emberi konzultációnak nevezett kezdeményezéshez.

A Reszasz egyelőre mint szakszervezet sem túl népszerű, ezért – úgy tudjuk – annak a gondolata is felvetődött, hogy nevükben a „szakszervezet" kifejezést szervezetre cserélik, miután sokan azért nem csatlakoznak hozzájuk, mert nem kívánnak egy szakszervezet tagjai lenni. Egy biztos, már a bemutatkozás sem volt szerencsés.

A Reszasz negatív kampánya, az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport hasonlóképpen kifulladni látszik. A szerveződést még karácsony előtt alakította 64 orvos, és már januárban nyílt levelet írtak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak és Balog Zoltán miniszternek is, mondván, „gyökeres reformok nélkül nem garantálható tovább a betegek biztonságos gyógyítása". A kezdetekhez képest támogatóik létszámát megtöbbszörözték ugyan, a tegnapi adatok szerint 2770 taggal büszkélkedhetnek, a virtuális térből azonban fél év alatt sem sikerült átlépniük a valóságba.