• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kihívás az embernek az idei nyári idő

Lapszemle 2018.07.31 Forrás: heol.hu
Kihívás az embernek az idei nyári idő

Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a hirtelen időjárás-változáshoz.

A nyári időjárás hagy némi kívánnivalót maga után. Egri meteorológust és belgyógyászt hívtunk segítségül, hogy kiderítsük, milyen hatással van a változékonyság az emberi szervezetre - írja a heol.hu.

Az egri meteorológusnál, Rázsi Andrásnál sokan panaszkodnak a mostani időjárásra. Nincs nap, hogy ne kérdeznék meg tőle, mikor lesz igazi nyár. Mint elmondta, most is igazi nyár van, nincs benne semmi különleges.

– Itt a mérsékelt övben az északi eredetű hideg és ­déli eredetű meleg légtömegek cserélődnek – magyarázta Rázsi András. – Ez a keveredés folyamatos, a föld forgásából adódóan van egy hideg légsapka, amely hullámokat vet ki magából. Ez a hullámzás most gyakoribb, tartósabb, ezért folyamatosan jönnek-mennek a frontok a fejünk felett. Az, hogy kicsit változékonyabbá válik az időjárás, minden nyáron előfordul. Jól néznénk ki, ha nem így lenne, hiszen akkor egyáltalán nem lenne csapadék, ami a növényzetnek, terméseknek sem kedvez.

– Szélsőséges időjárás, például hirtelen jött meleg esetén fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, étkezésre, a pihenési idő beiktatására – erről dr. Szládek Helga, a Markhot kórház belgyógyásza tájékoztatta lapunkat.

– Az időjárás befolyásolja az emberek, főleg az idős, a gyógyszert szedő betegek közérzetét – tette hozzá a doktornő. – Főként a vérnyomást szabályozó gyógyszerek okoznak gondot. Tapasztalat, hogy nyáron alacsonyabbak a vérnyomások. Típusos hiba, hogy a melegben elhagyják a betegek az erre szedett gyógyszerek nagy részét, vagy nem szedik tovább azokat. Ám amikor hirtelen lehűlés, hidegfront érkezik, akkor az elhagyott gyógyszerek miatt vérnyomáskiugrások jelentkeznek, amelyek megviselik a betegséggel küszködőket, fejfájást, szédülést, rossz közérzetet okozva.

Kiemelte, az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a hirtelen időjárás-változáshoz. A négy évszak esetén nincs átmenet, s például gyakran kimarad a tavasz. A kánikulában jött lehűlések is kihívást jelenthetnek. Ez az egészséges embereket is megviselik. Akár nyáron is meghűléses panaszokkal kell számolni. A nagy hőmérséklet-ingadozás okán fejfájás, szédülés, rossz közérzet jelentkezhet. Fejfájásnál a bevált gyógyszer mellett célszerű a meleg elől behúzódni a sötétbe, hűsítő borogatást alkalmazni.

Legolvasottabb cikkeink