• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kikerülnek a kórházból azok, akiknek nem kell orvos

Lapszemle 2022.12.06 Forrás: telex.hu
Kikerülnek a kórházból azok, akiknek nem kell orvos

Kérdés, hogy az ilyen betegekkel foglalkozó szakápolók hajlandók lesznek-e átmenni az egészségügynél alacsonyabb fizetéseket kínáló szociális ágazatba.

Az ellenzéki obstrukció ellenére hamarosan elfogadja a kormánytöbbség azt az egészségügyi törvénycsomagot, amely egyéb változások mellett kitenné a kórházakból a tartós ápolásra szoruló betegek egy részét, és szakápolási központokba helyezné át őket. A Belügyminisztérium ezzel egy régi problémát szeretne megoldani, de a szakmával nem vagy alig egyeztetett javaslat több részlete is homályos még, és a hatásai sem látszanak pontosan. A terv olyan betegeket érint, akiknek stabil az állapota, de önállóan nem tudják ellátni magukat, a gondozásuk viszont már nem igényel állandó orvosi jelenlétet - járta körül a kérdéses pontot a telex.hu.

A törvény ír ugyan arról, hogy ezek az eddig kórházban működő osztályok fizikailag hogyan válnak le az egészségügyről, ezt azonban a gyakorlatban egyelőre nehéz elképzelni. Annyit tudni, hogy a szociális intézmények ingyen kapják meg az átvett vagyon vagyonkezelői jogát. Ha egy kórházban 50-nél kevesebb beteget kezelnek a krónikus ápolási osztályon, a kórház felajánlhat egy másik ingatlant az ápolásra átvett betegek ellátásához, vagy az átvevő szociális intézmény saját szabadon álló épületében helyezheti el az érkezőket  – már ha van neki ilyen.

Akár az is elképzelhető, hogy ezek a betegek, átmenetileg, maradnak a kórház területén – de immár a szociális ellátórendszer részeként. Sok kórház a szakemberhiány miatt már most arra kényszerült, hogy rugalmasan kezelje a munkaerőt, azaz a különböző osztályok leterheltségétől függően irányítanak át nővéreket a krónikus osztályokról más területekre, vagy fordítva. A teljes szétválasztással ezt már nem tudják megtenni, így a kórházak újabb szakápolókat veszíthetnek.

Nagy kérdés, hogy az ilyen betegekkel foglalkozó szakápolók hajlandók lesznek-e átmenni az egészségügynél alacsonyabb fizetéseket kínáló szociális ágazatba. A törvényjavaslat szerint elvileg 

„az átvett foglalkoztatottra vonatkozóan az egészségügyi ágazati illetmény-előmeneteli szabályokat kell alkalmazni”. A törvény rendelkezik majd arról is, hogy továbbra is beszámítják-e az egészségügyben eltöltött időt, aminek a jubileumi jutalom, a felmentési idő és a végkielégítés meghatározásánál van jelentősége. Ha viszont mindez így lesz, az várhatóan igen komoly bérfeszültséget okozhat az ágazatban: elég jelentős különbség lehet az ugyanazon beteg ágya mellett szolgálatot teljesítő szociális gondozó és a kórházból átjött ápoló fizetése között.

További homályos pontok és kérdések a teljes cikkben