• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kilencen buktak le hálapénz elfogadása miatt

Lapszemle 2022.12.01 Forrás: 24.hu
Kilencen buktak le hálapénz elfogadása miatt

Egy ezer sebből vérző, súlyos problémákkal, működési zavarokkal küzdő rendszerben nehéz az etikus magatartást elvárni, illetve betartatni.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház egyik osztályvezető főorvosát a bíróság négy hónapra bűnügyi felügyeletbe helyezett, az orvos ellen vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak. De történtek hálapénzes lebukások Budapesten is. Annak járt utána a 24.hu, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.

Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, amint a konkrét ügyről, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa elleni büntetőeljárásról tudomást szerzett, felvette a kapcsolatot az intézménnyel, hogy tájékozódjon az esetről. „Az ügyben az etikai vizsgálatot első fokon a megyei kamara etikai bizottsága folytatja le, ők fognak döntést hozni, vétett-e az illető kolléga a szabályok ellen” – fogalmazott a MOK helyi elnöke. A vesztegetéssel gyanúsított orvos kamarai tagsága nem szűnik meg automatikusan a büntetőeljárás miatt. „Etikai eljárás akkor indul, ha valaki bejelentést tesz a gyanúsított, büntetőeljárás alá vont kamarai tag ellen. Amennyiben az orvosi kamara tisztviselői tudomást szereznek erről, akkor hivatalból bejelentést tesznek róla a megyei etikai bizottságnál, amely a MOK vezetésétől független testületként működik. Jelen esetben mint területileg illetékes kamarai elnök, levelet írtam a győri kórház főigazgatójának. Amint erre hivatalos választ kapunk, utána fogok az etikai bizottsághoz fordulni. Informálisan úgy értesültem, hogy az illető kolléga már nem dolgozik a kórházban” – fogalmazott Szijjártó László.

Az eset általános tanulságaival kapcsolatban hozzátette: „Egy olyan, ezer sebből vérző, súlyos problémákkal, működési zavarokkal küzdő rendszerben, mint a hazai egészségügy, nehéz az etikus magatartást elvárni, illetve betartatni, főleg úgy, hogy a korrupció számos formája társadalmi szinten sajnálatos módon elterjedt és elfogadott.” Az orvoskamara megyei elnöke ugyanakkor helyesnek tartja a hálapénz elfogadásának szigorúbb üldözését. „Úgy gondolom, példát kell mutatnunk, és a korrupció, a vesztegetés minden formáját, így a hálapénzt is tűzzel-vassal irtanunk kell.”

Szijjártó konkrét, friss számokat nem tud mondani, de tapasztalatai szerint az utóbbi két évben számottevően csökkent a pénzelfogadási hajlandóság az orvosoknál.

- Azoknak, akik eleve csak kisebb összegeket kaptak, a béremelés után már nem éri meg a kockázatot. A régebben komolyabb hálapénzekhez jutó orvosok pedig, akik egyébként az orvostársadalom kisebbségét alkotják, inkább a legális magánrendelésükön próbálják meg kompenzálni a kiesett jövedelmet – mondta. Szerinte azonban nem csak az orvosoknak kellene változniuk.

További részletek a 24.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink