• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kilencen buktak le hálapénz elfogadása miatt

Lapszemle 2022.12.01 Forrás: 24.hu
Kilencen buktak le hálapénz elfogadása miatt

Egy ezer sebből vérző, súlyos problémákkal, működési zavarokkal küzdő rendszerben nehéz az etikus magatartást elvárni, illetve betartatni.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház egyik osztályvezető főorvosát a bíróság négy hónapra bűnügyi felügyeletbe helyezett, az orvos ellen vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak. De történtek hálapénzes lebukások Budapesten is. Annak járt utána a 24.hu, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.

Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, amint a konkrét ügyről, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa elleni büntetőeljárásról tudomást szerzett, felvette a kapcsolatot az intézménnyel, hogy tájékozódjon az esetről. „Az ügyben az etikai vizsgálatot első fokon a megyei kamara etikai bizottsága folytatja le, ők fognak döntést hozni, vétett-e az illető kolléga a szabályok ellen” – fogalmazott a MOK helyi elnöke. A vesztegetéssel gyanúsított orvos kamarai tagsága nem szűnik meg automatikusan a büntetőeljárás miatt. „Etikai eljárás akkor indul, ha valaki bejelentést tesz a gyanúsított, büntetőeljárás alá vont kamarai tag ellen. Amennyiben az orvosi kamara tisztviselői tudomást szereznek erről, akkor hivatalból bejelentést tesznek róla a megyei etikai bizottságnál, amely a MOK vezetésétől független testületként működik. Jelen esetben mint területileg illetékes kamarai elnök, levelet írtam a győri kórház főigazgatójának. Amint erre hivatalos választ kapunk, utána fogok az etikai bizottsághoz fordulni. Informálisan úgy értesültem, hogy az illető kolléga már nem dolgozik a kórházban” – fogalmazott Szijjártó László.

Az eset általános tanulságaival kapcsolatban hozzátette: „Egy olyan, ezer sebből vérző, súlyos problémákkal, működési zavarokkal küzdő rendszerben, mint a hazai egészségügy, nehéz az etikus magatartást elvárni, illetve betartatni, főleg úgy, hogy a korrupció számos formája társadalmi szinten sajnálatos módon elterjedt és elfogadott.” Az orvoskamara megyei elnöke ugyanakkor helyesnek tartja a hálapénz elfogadásának szigorúbb üldözését. „Úgy gondolom, példát kell mutatnunk, és a korrupció, a vesztegetés minden formáját, így a hálapénzt is tűzzel-vassal irtanunk kell.”

Szijjártó konkrét, friss számokat nem tud mondani, de tapasztalatai szerint az utóbbi két évben számottevően csökkent a pénzelfogadási hajlandóság az orvosoknál.

- Azoknak, akik eleve csak kisebb összegeket kaptak, a béremelés után már nem éri meg a kockázatot. A régebben komolyabb hálapénzekhez jutó orvosok pedig, akik egyébként az orvostársadalom kisebbségét alkotják, inkább a legális magánrendelésükön próbálják meg kompenzálni a kiesett jövedelmet – mondta. Szerinte azonban nem csak az orvosoknak kellene változniuk.

További részletek a 24.hu cikkében.