• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kimaradhat a nyugdíjból az ügyeletben töltött idő

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A gyöngyösi kórházon kívül még hány helyen „sikkasztották el" a doktorok túlmunkaidejét?

Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvos azért perelte be a nyugdíj-biztosítási főigazgatóságot, mert úgy állapították meg a nyugdíját, hogy nem számították bele a túlmunka után járó szolgálati időt. Egykori munkáltatója, a gyöngyösi városi kórház ugyanis nem jelentette be és nem is fizette meg a főorvos 1400 órányi ügyelete után a járulékokat a társadalombiztosítónak. A 42 évnyi szolgálati idővel nyugdíjba ment orvosnak ez további egy év három hónapnyi szolgálati időt jelent, és egyúttal ötezer forinttal több nyugdíjat - írja a Népszabadság.

A magasabb összegű öregségi ellátásért zajló perben Mánya Kristófnak a négy évvel korábbi bírósági eljárás ítéletével sikerült bizonyítania igazát. Akkor a gyöngyösi kórház ellen nyert pert a ki nem fizetett ügyeleti díjak miatt. A többletmunkáért járó bért azóta megkapta az intézménytől, de a kórház az összeghez tartozó járulékokkal valószínűleg adós maradt a társadalombiztosításnak.

Mánya Kristóf a Népszabadságnak elmondta: becslése szerint több száz orvos járhat hozzá hasonlóan. Az orvosok egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára oszthatók be, ennél hosszabb időt csak önként vállalhatnak. Ahhoz, hogy az utóbbira ne legyen szükség, 20-30 százalékkal több dolgozót kellene alkalmazni, a létszámhiánnyal küszködő egészségügyi rendszerben azonban ez nem biztosítható. Becslések szerint az orvosok húsz százalékkal többet dolgoznak, mint egy átlag munkavállaló.

– Két-három kórházról máris tud a szakszervezet, ahol hiányos, pontatlan az ügyeleti idő dokumentálása – mondta lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. A nyugdíjba készülő orvosoknak Mánya Kristófhoz hasonló problémái lehetnek. Az elnök erre példaként hozta fel, hogy amikor összevonták a szegedi városi kórházat az egyetemmel, több év adata tűnt el, de hasonló pontatlanságokat találtak egykor a HospInvesthez tartozó kórházak némelyikében is.

A szakszervezet most fel akarja mérni, hogy mely kórházakban dolgozó orvosokat érintheti ugyanez a probléma. A szakszervezet arra készül, ha van rá igény, perközösségben is vállalja az érintett orvosok jogi képviseletét. – Sajnos – tette hozzá az elnök – az új munka törvénykönyve miatt már csak három évre visszamenőleg van lehetőség jogorvoslatra.