• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Kína állítja, hogy lassan túl van az új koronavírus-hullámon

Lapszemle 2023.02.01 Forrás: Telex
Kína állítja, hogy lassan túl van az új koronavírus-hullámon

Egy brit egészségügyi adatelemző cég szerint Kínában év végén napi 9000 ember halt bele a koronavírus következményeibe.

A kínai Covid-hullám a végéhez közeledik – állítják az ország egészségügyi tisztviselői, mondván, a holdújévi ünnepi időszakában nem ugrottak meg drámaian a fertőzések és a halálozások, annak ellenére, hogy az utazások száma jelentősen megnőtt a tavalyihoz képest, írja a The Guardian cikke nyomán a telex.hu.

A kedden nyilvánosságra hozott kormányzati adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest nagy mértékben nőtt a turizmus és a vendéglátás. Négy hónap után először fellendült a gyárak tevékenysége is, ami a gazdasági visszatérés korai jele. Az országban a szigorú Covid-szabályozások miatt eddig olyan lassú volt a növekedés, mint fél évszázada soha.

Két éven keresztül Kínában a zéró-Covid-politika sikeresen fojtotta el a koronavírus-járványt, globális összehasonlításban is alacsony fertőzöttségi és halálozási mutatókat produkálva. December elején, két évvel a világjárvány kitörése után az ország elengedte a tarthatatlanná vált módszereit, és várható volt, hogy elszabadul a járvány. A hivatalos kínai adatok azonban nem ezt mutatják – már ha vannak, mert az egészségüggyel foglalkozó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság karácsonykor leállította a koronavírussal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel azok hitelességével kapcsolatban.

A WHO erre válaszul közleményben arra kérte a kínai kormányt, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó konkrét és valós idejű adatokat rendszeres ossza meg a szervezettel, valamint a beadott oltásokra és a vakcinázási állapotra vonatkozó adatokat is jelentse le, különösen a veszélyeztetett csoportok és a 60 év felettiek esetében. Az esetek száma a lezárások enyhítése után növekedni kezdett, a kínai kormány december végén napi mintegy 5000 esetről számolt be. Az elemzők szerint azonban ez erősen alulreprezentálja a valóságot, a napi új fertőzöttek száma közelítheti az egymilliót. Az Airfinity brit egészségügyi adatelemző cég szerint év végén napi 9000 ember halt bele a koronavírus következményeibe.

Ennek megfelelően érdemes kritikával fogadni azt, hogy a kínai tisztségviselők szerint a végéhez közeledik a Covid-hullám az országban, ezt az állítást egyébként nem sikerül megbízható adatokkal alátámasztaniuk. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink