• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kincses Gyula: Már az orvosok sem kapnak rendes ellátást

Lapszemle MA 06:03 Forrás: klubradio.hu
Kincses Gyula: Már az orvosok sem kapnak rendes ellátást

Ekkora kapacitást ennyi emberrel nem lehet működtetni, az ellátás viszont gyakran ott szűnik meg, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.

A kormány politikai kommunikációs okokból nem zár be kórházakat, de bizonyos ellátások ideiglenesnek mondott, a valóságban viszont gyakran végleges megszűnésének a gyakorlati következményei sokkal rosszabbak - erről a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke beszélt a Reggeli Gyorsban. Kincses Gyula szerint valóban túl sok a kórház Magyarországon, és ekkora kapacitást ennyi emberrel nem lehet működtetni, az ellátás viszont gyakran ott szűnik meg, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.

A kórházi ágyak 52 százalékos kihasználtsággal üzemelnek, tehát közel a felüket meg lehetne akár szüntetni. Na de ha a legkisebbet be akarják zárni, vagy funkciót akarnak váltani, akkor nagy a fölháborodás, és korábban a Fidesz politikája is arra irányult, hogy politikai hiba, ha kórházat, vagy egészségügyi intézményt zárnak be.

"Ezt nagyon ügyesen csinálja a kormány: nem zárnak be, nincs semmi ilyen - mondta Kincses Gyula. - Ugye a klasszikus vicc szerint nem kell levágni, lerohad az magától is. De valóban az a gyakorlat, hogy átmenetileg szünetel az ellátás. Rengeteg helyen. Tehát Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő mindig közzéteszi, hogy most itt szünetel, ott szünetel, túl sok dolga van szegény Zsombornak, tehát rengeteg helyen, erőforrás hiány miatt szünetel az ellátás, és ennek egy jó része aztán nem is nyílik újra. De nem arról van szó, hogy bezárták, hanem átmenetileg szünetel. Aztán megint meghosszabbítják a szünetelést, megint meghosszabbítják a szünetelést, és hozzászokunk ahhoz, hogy nincs is. De nem arról van szó, hogy bezárták, mert ez egy látványos cselekedet."

Hozzátette: "Ezzel a technológiával jó eséllyel ott szűnik meg az ellátás, ahol arra a legnagyobb szükség lenne, hiszen pontosan a hátrányos helyzetű településeknek rossz az orvos és nővér megtartó képessége. Tehát onnan fog inkább elmenni az ellátó személyzet, mint a második kerületből. Így pont ott, ahol a legnagyobb szükség van az ellátásra, ott tud ezzel a technikával megszűnni, és főleg semmi garancia nincs arra, hogy egy igazságos hozzáférésű, egyenletes hozzáférésű kapacitás alakul ki."

Továbbiak a teljes beszélgetésben