• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kincses: Nagyon nagy az egészségügyi törvény elutasítottsága

Lapszemle 2020.10.15 Forrás: klubradio.hu
Kincses: Nagyon nagy az egészségügyi törvény elutasítottsága

Pintér Sándor „ahhoz képest” beletanult az egészségügybe, hogy nem ebből a kulturális közegből jön.

Kincses Gyula szerdán egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel a múlt héten elfogadott egészségügyi törvényről. Arra a kérdésre, hgoy ez miből állt, azt mondta: a miniszter azért hívta, hogy a készülő jogszabályok következő csomagjairól, azok elemeiről beszélgessenek, ezt nem egyeztetésnek, inkább konzultációnak nevezné. A tárcavezető felvetett három témát, amelyről konzultálni szeretne, ő viszont egy negyedikkel készült, ez volt a véleményük az elfogadott törvényről. Erről is beszéltek bő negyed órát, és a Pintér Sándor ígéretet tett arra, hogy valamilyen módon figyelembe veszik a kifogásaikat, nem zárkózott el a korrigálástól, írja a Klubrádió.

A háziorvosok először nagyon sérelmezték, hogy kimaradtak az említett törvényből, holott ez „így van rendjén”, hiszen az a törvény a közalkalmazottakat viszi át új jogállásba. A háziorvosok vállalkozók, „isten ments”, hogy ők e törvény hatálya alá tartozzanak, hiszen az azt jelentené, hogy elvették a függetlenségüket, „államosították” őket. De az ő problémájukat is rendezni kell egy másik törvényben, erről kezdtek el egy megbeszélést. A miniszter elmondta, mi a kormányzati szándék, nem látott jogszabály-tervezetet, csak koncepciót, erre mondta el Kincses Gyula a kamara álláspontját. Abban maradtak, hogy az alapellátásban dolgozókat bevonva kell részletesebb megbeszélést tartani.

A kormány szeretné megújítani az alapellátást, és szeretné terjeszteni az új formákat, mint a csoportpraxis vagy a praxisközösség. Az orvosi kamara egyetért ezzel, mint iránnyal, de mereven elutasít minden kötelező lépést, nem szabad bekényszeríteni az eddigi függetlenség feladásába a háziorvosokat, viszont szabad például pályázatokat kiírni, és nemcsak azokat kell támogatni, akik valamilyen közösségi ellátási formában dolgoznak.

Arra a kérdésre, hogy miért a belügyminiszterrel tárgyal, aki soha nem foglalkozott egészségüggyel, Kincses Gyula úgy válaszolt: úgy tekintik, hogy az orvosi kamarát megtisztelik azzal, hogy magasabb szinten tárgyal, Pintér Sándorral nem belügyminiszterként, hanem miniszterelnök-helyettesként tárgyalnak. Hiszen nemcsak egészségügyi, hanem pénzügyi kérdések is felvetődnek. Azt gondolja, hogy Pintér Sándor „ahhoz képest” beletanult az egészségügybe, hogy nem ebből a kulturális közegből jön. Ez egyrészt nem baj, mert külső szemmel, objektívebben látja a területet, másrészt „hihetetlen szorgalommal, rengeteget olvasva” vetette bele magát a munkába.

 

MOK

Legolvasottabb cikkeink