• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kismamák rémálma: a jódhiány

Lapszemle Forrás: MNO

Létezik egy alattomos valami, betegségnek sokan nem is neveznék.

Pedig nem csupán ránk, de termékenységünkre, sőt, születendő gyermekünk egészségére is negatív hatással lehet a jódhiány. Réges-régen rettegett és gyakori betegség volt a golyva, amely főként a tengertől távolabbi régióban élő embereket érintette. Oka egyszerű: a táplálkozásban előforduló jódot az ivóvízzel vesszük magunkhoz, s annak mennyisége a tengertől távolodva csökken. Pedig ez az anyag elengedhetetlen az anyagcserénket is szabályozó pajzsmirigy megfelelő működéséhez – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

A problémát régóta felismerték, így a veszélyeztetett területeken (különösen magas hegységek jódszegény talajában képződik jódhiányos ivóvíz) a mai napig jódozzák a csapvizet, illetve az étkezési sót. Az orvosok és döntéshozók pedig kényelmesen hátradőltek, ám ennek ellenére a jódhiány Magyarországon igen gyakori betegség - a gyermekvállalást tervező nők és párok egyik fő ellensége.

A jódhiányból adódó pajzsmirigy-alulműködés mellékhatása ugyanis meddőség és a magzat idegrendszerének károsodása, esetleg vetélés is lehet. A probléma pedig alattomos, a betegség ugyanis teljesen tünetmentes, s a páciens a kevés testmozgásnak, a sok idegeskedésnek tulajdonít be néhány árulkodó jelet, például a testsúly gyarapodását vagy a fokozódó hajhullást, esetleg az emésztőrendszer különböző problémáit vagy a lehangoltságot. Ha pedig nincs szemfüles háziorvosunk, és nőgyógyászunk, aki elrendeli a teljes vérképet, sokáig titokban maradhat a turpisság. Mert a pajzsmirigy-alulműködésének egyetlen kézzel fogható jele, ha a vérvétel során a szervezetben termelődő TSH hormon mennyisége túl sok. (Minél magasabb a pajzsmirigy-serkentésére szolgáló anyag értéke, annál gyanúsabb, hogy alulműködésről van szó!)

A hosszú és elkeserítő próbálkozások, esetleg sorozatos vetélések elkerülése érdekében tehát gyermekvállalás előtt tehát nem árt ellenőrizni, nem okozott-e a mi szervezetünkben is maradandó nyomot a bevitt jódhiány elégtelensége. Annál is inkább, mert fennálló probléma esetén szembesülnünk kell az egészségügyi ellátórendszer döccenésével: előfordulhat, hogy a problémával foglalkozó szakorvoshoz hónapokkal később kapunk csak időpontot. Azt pedig, hogy valaki a saját szakállára kezdje el kezelni a pajzsmirigyét, nem ajánljuk, ugyanis ha nem jódhiány miatt van alulműködésünk, a túladagolással még súlyosbíthatjuk is a problémát!

Amennyiben csupán megelőzni szeretnénk a bajt, akkor szedhetünk valamilyen vitamin- és ásványisó-pótló készítményt, manapság már szinte mindegyik tartalmaz jódot is. Létezik kifejezetten magas jódtartalmáról ismert ásványvíz is, melyhez patikákban is hozzájuthatunk. A jód megfelelő pótlása ugyanis nem csupán teherbeesés előtt és alatt, valamit csecsemő- és gyermekkorban (a szervezet és idegrendszer intenzív fejlődésének időszakában) fontos, de az egész élet során különös jelentőséggel bír a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség és a betegségek elleni immunitás miatt.