• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiterítette a lapjait az egészségbiztosító a várólistákról

Lapszemle 2023.11.16 Forrás: economix.hu
Kiterítette a lapjait az egészségbiztosító a várólistákról

Döntöttek a CT és MR eszközpark megújításáról is, a cél az, hogy 2025 év végére ne legyen 7 évnél idősebb gép az állami intézményekben.

Másfél hónap van hátra az évből és a kórházak több mint hatezer várólistás műtétet is elvégezhetnének, mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója a Kórházszövetség konferenciáján. Jelenleg több mint 23,4 ezer beteg vár hatvan napon túl valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai kórházak várólistáin. Az idei évben a kasszában még körülbelül hatezer olyan műtétre van forrás, amit a várólisták keretében elvégezhetnének a kórházak, de nem fognak, tette hozzá az economix.hu tudósítása szerint.

Tavaly 8,6 millió fő vette igénybe a Magyarországon az államilag finanszírozott betegellátást, a járóbeteg-ellátásban 6,2 millió betegnek, a fekvőbeteg-ellátásban pedig 1,1 millió beteg gyógyítását fizette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mondta Kiss Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy az E-alapban van elég pénz, oda csoportosítanak át forrásokat, ahol erre igény van.

A NEAK adatai szerint a kórházakban az ágyak kihasználtsága 2023 első félévében 55-70 százalék között volt. Magyarországon évente 240 ezer műtétet végeznek el a kórházakban, Kiss Zsolt szerint a várólista adatokat utóbbi műtétszám alapján kell vizsgálni.

A kórházakban a sürgősségi osztályok forgalma az egységes ügyeleti rendszer bevezetésével 10-15 százalékkal csökkent - mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár konferencián. Decemberben Vas és Nógrád vármegye is csatlakozik az új ügyeleti ellátáshoz, 2024. januárjában Fejér, februárjában pedig Pest vármegyében is bevezetik, Budapesttel kapcsolatban pedig még folynak az egyeztetések, mondta az államtitkár.

Idén az egészségügyi szakdolgozók bére 18 százalékkal emelkedett, a költségvetésben erre 41,5 milliárd forintot különítettek el, az ápolók átlagosan 56 800 forinttal visznek többet haza.

Az államtitkár beszélt arról, hogy 2024-ben 200 milliárd forint jut a szakdolgozók béremelésére, így az ápolók bére eléri az orvosi alapbérek 37 százalékát. Teljesen átalakítják a szakdolgozói bértáblát. Öt kategóriában két alkategória lesz, egy alap és egy kiemelt díjazású kategória. Az intézmények teljesítményekkel kapcsolatban elmondta, jutalmazni és büntetni fogják a betegellátókat, és fél évente értékelik őket.

Átszervezik a szűrővizsgálatokat is: 25-65 éves kor között a nők számára háromévente méhnyakrák szűrést biztosítanak; 45-65 év között a nőket kétévente mellrákszűrésre hívják be; 50-70 év között pedig a férfiak és nők számára biztosítják a vastagbélrák szűrést.

Döntöttek a CT és MR eszközpark megújításáról is, a cél az, hogy 2025 év végére ne legyen 7 évnél idősebb gép az állami intézményekben.

Legolvasottabb cikkeink