• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OKJ: nem csak a diploma a nyerő

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Szakértők szerint az OKJ-s képzésnek (Országos Képzési Jegyzék) akkor van értelme, ha az hasznos tudást ad.

Állás szempontjából gyakran lényegtelen, hogy diplomája vagy hasonló képesítése van valakinek. Az a fontos, hogy legyen tapasztalata. Engem sem vettek fel annak idején sehova, azóta egy étterem üzletvezetője vagyok. Pedig „csak" egy OKJ-s vendéglátós papírom van – meséli Kende Tamás szegedi fiatalember, aki a Balaton mellett üzemeltet egy négycsillagos éttermet. Azt mondja: nem bánta meg, hogy nem vették fel annak idején, sőt nem tartana itt, ha akkor elvégzi a biológia szakot – írja a Délmagyar – online.

A 110 ezer jelentkezőből idén körülbelül 30 ezret nem vettek fel egyetemre vagy főiskolára. Igaz, itt van még a pótfelvételi, de a legtöbben közülük idén már nem kerülnek be a felsőoktatásba. Ha ragaszkodnak a diplomás képzéshez, legalább egy évet várniuk kell. Van, aki munkát keres, mások nem állnak meg a tanulással.

Százötven–háromszázezer forint – a legtöbb OKJ-s tanfolyamért idén ennyit kell fizetni. Akkor sincs semmi veszve, ha a tandíj most nem fér bele a családi költségvetésbe, több ingyenes lehetőség közül választhatnak az érdeklődők. Tamás azt mondja: neki tanárai mindig azt mondták, hogy az OKJ-s képzésnek akkor van értelme, ha hasznos tudást ad. Állás szempontjából pedig gyakran lényegtelen, hogy diplomája vagy hasonló képesítése van valakinek. A lényeg legtöbbször a tapasztalat, Tamás évekig pincérkedett.

Középfokú OKJ-s tanfolyamon ingyen abban az évben tanulhatnak utoljára a diákok, amikor betöltötték a 22. életévüket. Ha a képzés hosszabb két tanévnél, vagy valaki évvesztes volt, a korhatár 23 évre módosul. Sajátos nevelési igényű, valamint súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók három évvel tovább, vagyis 25 éves korukig szerezhetnek OKJ-s szakképesítést ingyen. Fontos, hogy a képzés ideje alatt diákigazolványt, családi pótlékot, árvaellátást és egészségbiztosítást is kaphatnak a tanulók.

Az OKJ a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. A 2007-es változtatás után a listán szereplő szakképzések száma nyolc–kilencszázról négy–ötszázra csökkent. A szakmák száma valójában nem lett alacsonyabb: szakképesítésekből, illetve rész- és ráépülő szakképesítésekből álló rendszer jött létre. Így ha valaki egy képzésen bizonyos tantárgyakat – modulokat – már elvégzett, egy másik, ráépülő vagy rokon tanfolyamnál beszámíttathatja.

2010-ben 86 ezren iratkoztak be OKJ-s képzésekre. A legnépszerűbbek a vendéglátással, az idegenforgalommal, a kereskedelemmel, a marketinggel és az üzleti kommunikációval kapcsolatos tanfolyamok.