• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Klinikai vizsgálatok: több ezer beteg juthat a legmodernebb gyógyszerekhez

Lapszemle 2023.05.13 Forrás: vg.hu
Klinikai vizsgálatok: több ezer beteg juthat a legmodernebb gyógyszerekhez

Az egyetemi klinikákkal történő szoros együttműködés nélkülözhetetlen a sikeres terápiák kifejlesztéséhez.

Nagyot lépett előre a gyógyszeripari óriás cégen belül a magyarországi Novartis csapata, amely tizenkét ország kutatásaiért lett felelős. Mit nyer ezzel az itteni cég, és mit a magyar kutatók, orvosok és betegek? Erről kérdezte Matt Zellert, a Novartis Hungary ügyvezető igazgatóját a Világgazdaság

Friss hír, hogy mostantól a magyarországi Novartis csapat koordinálja a klinikai kutatásokat a világ tizenkét országában. Miért éppen Magyarország kapott ilyen kiemelt pozíciót cégen belül, és mit nyert vele?

Magyarország kiváló helyszín földrajzilag, és ami még fontosabb a kutatások szempontjából, hogy itt a legkiválóbb elmékkel tud együttműködni a Novartis. Van mire alapoznunk, hiszen az elmúlt évtizedben már több mint tízezer beteghez jutottunk el, jelenleg 65 klinikai vizsgálat van folyamatban az országban. Ez volt az első számú oka annak, hogy úgy döntöttünk, Magyarország a legjobb hely a koordinációs központnak. Hosszú távú az elköteleződésünk.

Praktikusan milyen beruházást jelent a lépés a cégnél?

Elsősorban új munkahelyeket eredményez a klinikai üzletágban, ahol 25 százalékkal növeljük a létszámot. Magas képzettségű, nagy tudású szakemberekkel bővül a csapatunk, ami nagy izgalommal tölt el bennünket, hiszen ez lehetőséget teremt arra is, hogy még több kutatást végezzünk. Koordinációs központként a máshol zajló kutatások korábbi fázisaihoz is korábban lesz hozzáférésünk, ami erősíti a kutatási nyomvonalat. A lépés további hozadéka nem közvetlen beruházás, hanem maga a klaszter, amelynek működtetése a magyar kutatási szcénát erősíti, létrehozása nagy jelentőségű a képességfejlesztés, képességépítés tekintetében.

A gyógyszeripar fontos az államnak, mert óriási bevételt termel és nagy adófizető, de mit profitál pontosabban a sokat emlegetett kormányzati támogatásból a Novartis?

Jól artikulált központi akarat itt a kutatás-fejlesztés erősítése, a magyar kormányzat keményen munkálkodik annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegye Magyarországot nemcsak a gyógyszeripari cégeknek, hanem általában minden befektetés számára. Ez teljesen egybeesik a Novartis mostani döntésével, amely szerint a klinikai tevékenységeinek egyik központjává teszi Magyarországot. A kutatás-fejlesztés erősítése egyenlő a tehetségek ide vonzásával és helyben tartásával, amihez nem közvetlen beruházási támogatást vagy adókedvezményt kapunk, hanem olyan lehetőségeket, mint amilyet tavaly a Semmelweis Egyetemmel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal sikerült tető alá hozni. Az egyetemi klinikákkal történő szoros együttműködés nélkülözhetetlen a sikeres terápiák kifejlesztéséhez, és az innováció terén is magasabb sebességfokozatba tudunk kapcsolni együtt. 

További részletek a vg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink