• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Klorokin: a fals remény tündöklése és bukása

Lapszemle 2020.05.29 Forrás: index.hu
Klorokin: a fals remény tündöklése és bukása

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer nemhogy javítaná az állapotukat, de egyenesen nagyobb veszélybe sodorja a fertőzöttek életét.

Ha egyszer majd a gyógyszerbiztonsági tankönyvek tanmesét keresnek annak bemutatására, hogy miért veszélyes, ha a gyógyászatban a biztonsági protokollok minden rendelkezését áthágva, fogalmatlan politikusok és dühös laikusok követeléseinek engedve kezdenek tömegesen alkalmazni egy ellenőrizetlen szert, elég lesz egy szót leírniuk: klorokin - írta az index.hu.

A malária ellen kifejlesztett hatóanyagot (és módosulatát, a hidroxi-klorokint) Donald Trump hájpolta be a köztudatba a járvány korai szakaszában – bár francia büszkeségből Emmanuel Macron is szépeket mondott róla –, de már akkor is csak gyanús vizsgálatok bizonyították hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen. A tudományos közösség kétségbeesetten tiltakozott, ennek ellenére szerte a világon alkalmazni kezdték a szert, és még a WHO is bevette a globális gyógyszerkísérletében vizsgált hatóanyagok sorába (bár megjegyezték, hogy csak az érdeklődés miatt tesznek így, a döntést szakmai érvek nem indokolják).

Azóta rengeteg adat előkerült a klorokinról, amelyek azt bizonyítják: amellett, hogy nem gyógyítja a Covid-19-et, egyes betegeket valószínűleg meg is ölt, mivel életveszélyes szívritmuszavart válthat ki. Ennek – remélhetően – vége, miután a WHO beszüntette a szer tesztelését,

A főbb, világszerte használatos szerek, melyeket a hazai terápiás protokoll is tartalmaz, a következők: hydroxichloroquin, favipiravir, lopinavir/ritonavir, tocilizumab, remdesivir. A fenti hatóanyagú gyógyszerekkel és ezekkel együtt adott más gyógyszerek kombinációival folynak vizsgálatok, illetve terveznek a hatásosságot célzó vizsgálatokat és adatgyűjtéseket – válaszolta május 18-án Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára Kásler Miklós miniszter megbízásából Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselőjének kérdésére, amelyben a koronavírus-betegség elleni Magyarországon kipróbált szereket firtatta.

(A cikk megjelenése után tartott operatíc törzsi tájékoztatón Szlávik János közölte, a legújabb tudományos eredményeket figyelemmel kísérve úgy döntöttek, nem kezdenek hidroxiklorokinnal gyógyítani itthon.)

Legolvasottabb cikkeink