• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kockázatot jelent a homoszexualitás a véradásnál

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Igaz, hogy a leadott vért utólag vizsgálják, ám még ezek a tesztek sem minden esetben pontosak.

Egyre nehezebben tudja előteremteni a műtétekhez szükséges vérmennyiséget az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a kórházak még mindig nem takarékoskodnak a vérrel, mindeközben az OVSZ tiltja a meleg férfiak véradását, hiszen a homoszexualitás mint "magatartás" nagy kockázatot jelent a vérrel átvihető fertőzések tekintetében - foglalkozik az utóbbi hetek vitája után a témával most a Népszava.

A lap idézi Az OVSZ május 15-én kiadott közleményét, amely szerint a nemi preferencia nem kizáró ok a véradásból, ám állításukat néhány sorral alább meg is cáfolják: "alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (hepatitis-B, hepatitis-C, HIV 1-2, luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek, és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthetnek a transzfúzió során... A kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt" - írják.

Bizonyos fokig érthető az OVSZ "körültekintő", a kockázat minimalizálására törekvő hozzáállása. Igaz, hogy a leadott vért utólag vizsgálják, ám még ezek a tesztek sem minden esetben pontosak: előfordult már, hogy a vér vizsgálata után sem derült ki, hogy az fertőzött, mert például a HIV-vírust annak lappangási időszakában szinte lehetetlen kimutatni - a fertőzött donor vérében ekkor még nem termelődik annyi antitest, amennyit a teszt képes lenne kiszűrni - ismeri el a lap és megjegyzi, nem Magyarország az egyetlen, ahol tiltják a melegek véradását. Ám számos európai országban kezdik felismerni: a totális, életfogytig tartó kizárás már-már "középkori" gyakorlata nem az egyetlen megoldás a problémára: több országban - a BBC információi szerint így például Angliában, Skóciában, Svédországban, Japánban, Ausztráliában, sőt, még Dél-Afrikában is - feloldották az életre szóló tiltást.

Angliában ma már bevett gyakorlat, hogy azok a meleg férfiak, akik a véradást megelőző egy évben nem létesítettek szexuális kapcsolatot, nyugodtan adhatnak vért - máshol ez az idő hat hónapra csökken, hiszen akár fél év elteltével is könnyedén kimutathatóvá válik az esetleges fertőzés. Egy ausztrál felmérés szerint a tiltás eltörlésével sem növekedett a HIV fertőzés kockázata az országban.