• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kódolva volt a kórházakban kialakult klímavészhelyzet

Lapszemle MA 05:15 Forrás: hvg.hu
Kódolva volt a kórházakban kialakult klímavészhelyzet

A kórházak üzemeltetésének központosítása után nem kötöttek minden korábbi klíma-karbantartóval szerződést.

Tűzoltás van, most azt kell megszerelni, ami van, csakhogy kevés a hadra fogható szakember ilyen feltételekkel – mondták a hvg.hu-nak a kifejezetten kórházak légcserélő és klímaberendezéseit javító légtechnikával foglalkozó szakemberek. Sok intézményben elavult a géppark, de sokszor a modernebbek sem bírják az extrém melegben a fokozott igénybevételt. Ráadásul miután a kórházak központosított üzemeltetését egy NER-közeli cégre bízták, sok korábbi klímás alvállalkozó már nem vállalja az új feltételeket, például a 4 órás hibaelhárítást vagy a nagy kötbért, ráadásul a lakossági piacon többet is keresnek.

Napok óta sorjáznak a hírek arról, hogy a rekordhőség miatt több kórházban is áldatlan – és embertelen – körülmények alakultak ki.

...

A HVG információi szerint ebben, az extrém meleg miatt kialakult helyzetben kapkodva próbálnak a kórházi légcserélő – és a hűtő rendszerekhez értő vállalkozókat találni, de ez a közelmúltban végrehajtott átszervezések miatt nagyon nehéz.

Olyan szakemberekkel sikerült beszélnünk, akik vagy korábban, vagy jelenleg részt vettek/vesznek ilyen rendszerek és berendezések üzemeltetésében, valamint hibaelhárításában valamelyik fekvőbeteg intézményben – ami a lakossági klímapiachoz képest speciális területnek számít.

A téma politikai vonatkozásai miatt valamennyien névtelenséget kértek, de egymástól függetlenül ugyanazt mondták: új helyzetet hozott, amikor tavaly a fővárosban, majd 2024 elejétől az egész országban központosították az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) fenntartása alá tartozó minden fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben az ingatlanüzemeltetést.

Ez azt jelentette, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vette át ezt a hatalmas feladatkört az összes intézményben, méghozzá úgy, hogy – a takarítási feladatok után – a teljes üzemeltetéssel is a NER-közeli B+N Referencia Zrt.-t bízták meg – cég hátteréről itt olvashat bővebben. Ahogy megírtuk, következő lépésként a B+N a kórházak üzemeltetési területen dolgozó munkatársait részben átvette és alkalmazta, míg a többiektől megváltak, amiből kisebb botrány is kerekedett.

Kifejezetten a klímáknál és légcserélőknél maradva ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a B+N-hez átkerültek azok, akiknek addig a különféle légtechnikai berendezésekért feleltek. De sok kórházban ezeknek a karbantartását és hibaelhárítást már addig is kiszervezték, és alvállalkozók bevonásával oldották meg – csakhogy ezek közül meg nem tudott mindenkivel megállapodni a központosított rendszerben egyeduralkodó B+N.

Beszéltünk egy olyan alvállalkozó céggel, amely korábban évekig az egyik Pest megyei kórház légcserélő és hűtőrendszereinek üzemeltetésért, és a hibák elhárításáért is felelt, csakhogy a B+N-nel már nem jutott dűlőre, így megszűnt a megbízása. „Jó együttműködésem volt a kórházzal addig, ha bármi gond volt, akkor úgyis megoldottam, hogy minél előbb ki tudjak menni. De az új szerződésben lehetetlen dolgokat akartak aláíratni velem, például, hogy haváriahelyzetben 4 órán belül kell reagálni, márpedig tudom, hogy ezt gyakorlatilag a legtöbb helyzetre rá lehet húzni. Ez így vállalhatatlan, főleg, hogy nem is fizettek volna annyit, hogy mondjuk fel tudjunk belőle venni még egy készenléti munkatársat. Vagyis a 4 órás hibaelhárítás miatt így Budapestről nem tudtam volna kitenni a lábam – mondta. Hozzátette: ráadásul a B+N olyan szerződést akart aláíratni, amiben a leggyakoribb szó az volt, hogy kötbér”.

További részletek a cikkben.