• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kollektív szerződés: tárgyalás a reményről

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A jelenlegi jogszabályok alapján a közszférában ágazati szerződést nem lehet kötni.

December 9-én, szerdán alakul meg a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum (SZÁÉF), amelynek összehívását a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság egyik sztrájkkövetelésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága kezdeményezte, hogy az ágazatban dolgozók elvárásait és a tárca lehetőségeit egyszerre vitassa meg valamennyi szereplő – írja a Népszava – online. Az új egyeztetési forma arra is megoldást kínálhat, hogy az utóbbi időben két szálon folytatott ágazati érdekegyeztetések egy mederben folytatódjanak. Ez nemcsak a kormány érdeke, hanem vélhetően a szakszervezeteké is.

A szerdai megbeszélés egyik sarkalatos pontja lesz a tárca tájékoztatása szerint „az ágazati kollektív szerződés előkészítéséhez kapcsolódó kérdések megvitatása". Ezzel azért kell kiemelten foglalkozni, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára két héttel ezelőtt a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kérésére azt fogalmazta meg, hogy a közalkalmazottak a saját munkáltatójukkal, helyben köthetnek kollektív szerződéseket, sőt, akár több munkáltató közösen is aláírhatja ezeket, de „annak ágazati kollektív szerződéssé minősítésére a Munka Törvénykönyve rendszerében nincs lehetőség", vagyis a jelenlegi jogszabályok alapján a közszférában ilyen szerződést nem lehet kötni.

Vélhetően hasonló választ kap a Rezidens Szövetség is, amely szintén Cseresnyés Péter államtitkártól várja az állásfoglalást az egészségügy ágazati kollektív szerződésével kapcsolatban. A helyzet tisztázása azon a területen még a szociális szféránál is égetőbb, hiszen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár is megerősítette, hogy a sokfelé tagolt gyógyításban nem lehet életpályamodellt bevezetni, csak ágazati szerződésre lát lehetőséget. A szociális szféra ebben kivételesen jobban áll, hiszen az ő államtitkáruk, Czibere Károly többször is kifejtette, jövő év közepére lát esélyt a 2013 decembere óta terítéken lévő szociális életpályamodell kidolgozására, amely a bérpótlékok és bérkiegészítések helyett átfogó béremelést hozhat a terület dolgozóinak. Szakszervezetek és érvek a teljes cikkben