• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Költöztetik az intenzívet

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Költözik a szegedi intenzív osztály: a hét végén az új klinika fölújított szárnyában helyezik el a legsúlyosabb betegeket.

Hamarosan a város teljes intenzív ellátása egy helyre kerül: 4 részleget vonnak itt össze, az országban egyedülálló osztályt hozva létre. Az új szegedi egészségügyi ellátórendszer kialakulásának első elemeként megkezdi a költözést az új klinika intenzív osztálya. Egy teljesen új szárnyat alakítottak ki az épületen belül, ide költöztetik át az eddig az emelet másik felében ápolt betegeket. Néhány hónapon belül a város összes felnőtt intenzív ellátóhelyét ide vonják össze – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Jelenleg négy részlegen 27 ágyon folyik intenzív ellátás. A központi intenzív osztály létrejöttével a kapacitás 36 ágyra bővül, és a 410 ágyas klinikán az országban egyedülálló módon egy helyre kerül a város teljes intenzív ellátása – nyilatkozta Molnár Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető professzora, aki elmondta azt is, az új osztályon világszínvonalú ágyakon, csúcstechnológiát képviselő műszerekkel tudják majd gyógyítani a legsúlyosabb állapotú betegeket négy-, kettő-, illetve egyágyas blokkokban. Az osztály egyik fele már készen van: ide a hétvégén gyakorlatilag csak áttolják a folyosó másik végéből a betegeket. A körintenzívet hétfőn és kedden ürítik ki – az ottani betegeket szervezetten, járművekkel utaztatják.

A költöztetés miatt különféle biztonsági intézkedéseket hoztak – például két hete leállították azokat a tervezhető műtéteket, amelyek után intenzív ellátás szükséges. Így hosszabb szállításra jelen állás szerint csak hat betegnek lesz szüksége – tette hozzá Molnár professzor.

A költözés után megkezdődik a kiürülő intenzív osztály felújítása is, ahol újabb 20 ágyat tudnak majd elhelyezni. Amint készen van, átköltöztetik a sebészeti és szívsebészeti intenzívet, és a kettes kórház intenzív osztályát is. A létrejövő központi intenzív osztály 36 ágyához jelentős ápoló- és orvoslétszám-fejlesztésre is szükség van a minimumfeltételeknek megfelelően – jegyezte meg az intézetvezető professzor.