• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komoly betegségeket, tragédiákat okozhatnak a rovarcsípések

Lapszemle 2023.07.22 Forrás: magyarnemzet.hu
Komoly betegségeket, tragédiákat okozhatnak a rovarcsípések

Elképzelhető, hogy a krími–kongói vérzéses láz nálunk is megjelenik, a terjesztő kullancsfaj jelenlétét ugyanis már idehaza is igazolták.

Bár a Magyarországon honos rovarok különösebb veszélyt nem jelentenek, a kullancsok, egyes szúnyogfajták vagy éppen a darazsak csípése súlyos fertőzéseket, olykor életveszélyt idézhet elő. Azokhoz, akik bármilyen rovarcsípés után légzési és nyelési nehézségeket éreznek, az arc-száj-torok duzzanatát tapasztalják, valamint szédülnek, szapora a pulzusuk, esetleg eszméletüket vesztik, azonnal mentőt kell hívni - írja a magyarnemzet.hu.

Mivel a nyár folyamán több időt töltünk a szabadban, számolnunk kell a viszkető, esetenként fájdalmas, kisebb-nagyobb duzzanatokkal járó rovarcsípésekkel is.

Idén erősebb a szúnyogártalom

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a nyári melegben aktív rovarfélék közül a hangyák mellett a szúnyogok a legártalmatlanabbak, csípésük ugyanis a kellemetlen viszketésen túl súlyosabb következményekkel nem jár. A hazai szúnyogfajokon kívül az utóbbi években ugyanakkor megjelentek az úgynevezett tigrisszúnyogok Magyarországon, amelyek már komoly fertőző betegségek terjesztői is lehetnek. Szintén érdemes megemlíteni az elmúlt években kellemetlenségeket okozó púposszúnyogokat is, amelyek csípése a hagyományos csípőszúnyogoknál sokkal heves bőrreakciót eredményez. Az apró legyekre hasonlító rovarok ugyanis a bőr felszínén található hajszáleret támadják meg, emiatt rengeteg véralvadásgátlóra van szükségük. A megdagadt, véraláfutásnak tűnő fájdalmas sebek pedig a szúrások miatt alakulnak ki. 

...

Új vírus fenyegeti Európát? 

A többi rovarral ellentétben viszont a kullancs – amely már nemcsak az erdőkben vagy mezőkön, hanem a városok zöldövezeteiben is előfordul – egész évben aktív. A kullancs testnedvéből az emberi szervezetbe áramló kórokozók két-három nap alatt már elszaporodnak a vérben, olyan súlyos betegségeket idézve elő, mint a Lyme-kór vagy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Éppen ezért a rovart mielőbb el kell távolítani a bőrből, amelyre a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesz a legalkalmasabb. Ezzel a csipesszel a kullancs potrohát kell megfogni, majd az óramutató járásával ellenkező irányba tekerve kell eltávolítani. Ha a kullancs kiszedése közben a fejrész beszakad, az nem jelent gondot, mivel az idővel magától kilökődik. 

...

Közben a mediterrán országok egy részében, sőt már a Balkán-félszigeten is több esetben igazolták a krími–kongói vérzéses láz jelenlétét, amely akár halálos kimenetelű is lehet. A Hyalomma kullancs által terjesztetett betegség legjellemzőbb tünetei közé tartozik a magas láz, az izomfájdalom, a szédülés, a nyaki fájdalom és merevség, a hát-, fej- és szemfájás, valamint a fényérzékenység. 

...

Rusvai Miklós virológus tájékoztatása szerint a fertőzés terjedésének oka, hogy a Hyalomma kullancs – amely a betegség fő fenntartója és terjesztője – a globális klímaváltozás erősödésével észak felé is terjeszkedni kezdett. A szakember szerint elképzelhető, hogy a krími–kongói vérzéses láz Magyarországon is megjelenik, az említett kullancsfaj jelenlétét ugyanis már idehaza is igazolták. Azt mondta, bizonyítottan eddig csak pár példányt sikerült találni, de biztosan akad jóval több is, anélkül, hogy felfedeznék.

További részletek a cikkben.