• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komolyan vették a kínaiak a laborszivárgásos Covid-teóriát

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: InfoStart
Komolyan vették a kínaiak a laborszivárgásos Covid-teóriát

Egy magas rangú kínai forrás első ízben ismerte el a lehetőséget, hogy laboratóriumból szabadulhatott ki az új típusú koronavírus.

A 2019 végén indult pandémia eredete miatt az Egyesült Államok többször is megvádolta Pekinget, az azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a vírus természetes úton, állatokról "ugrott" az emberre. Egy magas rangú kínai forrás első ízben ismerte el a lehetőséget, hogy laboratóriumból szabadulhatott ki az új típusú koronavírus, írja az InfoStart BBC és a Financial Times nyomán. 

Egy vezető kínai tudós szerint Kína is vizsgálta, hogy a Covid-19-et okozó vírus a vuhani laboratóriumból terjedhetett-e el. A koronavírus-járvány évei után ez volt az első beismerés vagy utalás egy kínai illetékes részéről arra, hogy Peking is komolyan vette az úgynevezett laboratóriumi szivárgás elméletét, miután évekig hevesen tagadta.

George Gao professzor, a Kínai Járványügyi és Megelőzési Központ korábbi vezetője a BBC podcastjában elmondta, hogy a vuhani virológiai intézetet szakértők ellenőrizték, hogy kiderítsék, a létesítmény lehetett-e a koronavírus-világjárvány forrása.

"A kormány szervezett valamit. A laboratóriumot kétszer is megvizsgálták" – mondta.

Kína folyamatosan tagadta Washington vádjait a laboratóriumi szivárgás elméletéről, és hazugságnak minősítette Donald Trump korábbi amerikai elnök állításait, miszerint a vírus a létesítményből származhatott – emlékeztetett a Financial Times.HIRDETÉS

Így a mostani, hivatalos személytől származó megjegyzés aláássa Peking korábbi érveit. Az év elején – ahogy az Infostart is tudósított róla – az amerikai energetikai minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy "a koronavírus-járvány nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgás miatt alakult ki".

Az amerikai külügyminisztérium pedig egy 2021 januárjában kiadott feljegyzésben megemlítette, hogy 2019-ben a vuhani labor több kutatója is megbetegedett a Covidhoz hasonló tünetekkel.

A BBC-interjúban Gao azonban azt mondta, hogy bár nem látta a vizsgálat eredményét, de "hallotta", hogy a laboratóriumot „tisztázták”. "Azt hiszem, a következtetésük az, hogy minden protokollt betartottak. Nem találtak szabálytalanságot" – mondta.

A BBC-interjúban a professzor nem zárta ki, hogy a vírus laboratóriumból származhatott. "Tényleg nem tudjuk, honnan származik. A kérdés még mindig nyitott" – mondta Gao.

További részletek az InfoStart cikkében.