• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Konferencia a művészet gyógyító erejéről

Lapszemle 2024.06.01 Forrás: magyarnemzet.hu
Konferencia a művészet gyógyító erejéről

A művészetek és a mentális és fizikai egészség összefüggéseit, illetve a művészeterápia néhány módszerét tekintették át a tanácskozáson.

Művészet és terápia címmel rendezett konferenciát a minap a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány. A művészek, orvosok, pszichológusok, művészeti terápiákkal foglalkozó szakemberek és egyesületek közreműködésével megvalósult egész napos rendezvény a művészetek, a mentális és fizikai egészség összefüggéseit, illetve a művészeti terápiák segítségével történő gyógyulás és gyógyítás lehetőségeit kutatta - számolt be a rendezvényről a magyarnemzet.hu.

Elsőként Oláh Rita klinikai szakpszichológus tartott előadást, amelyben egyebek mellett kitért a különböző mentális betegségek filmekben, sorozatokban történő bemutatásának jelentőségére. Ezek az alkotások figyelemfelhívó hatással is voltak a közönségre, hatásukra pedig egyre többen mentek el szűrésekre. Mint mondta, ez azért is fontos, mert Magyarország lakosságának 30-40 százaléka szenved valamilyen mentális betegség – leggyakrabban depresszió – miatt, és az arány egyre növekszik. A művészeti terápiák azonban jelentősen segíthetik a különböző kezelések, köztük a pszichoterápiák hatását. Hozzátette, hogy a közösen átélt kulturális, művészeti élményekkel – filmklubok, koncertek, színházlátogatások – nemcsak a betegek gyógyítását segítik, de az egészségügyi dolgozók kiégésének megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Németh Zsófia, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház orvosigazgató-helyettese szintén az egészségügyi dolgozók nagyarányú kiégésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a stresszel való megküzdésben sok más tényező mellett a rendszeres kultúrafogyasztás is segítséget jelenthet. Emlékeztetett arra is, hogy régen ezeket a kulturális élményeket közösségekben élték át az emberek – a Fonóban például együtt énekeltek, meséltek, így az elmagányosodás sem volt annyira jellemző. Ezért szerveznek ők is a mentális egészség megőrzése, javítása céljából könyvklubokat, filmklubokat és hasonló rendezvényeket.

A művészetterápiákat bemutató blokkban Szalai Lilla irodalomterapeuta az irodalmi műveket segítségül hívó terápiás foglalkozásokról beszélt, amelyek nemcsak a különböző mentális betegségekkel – szorongással, depresszióval – küzdőknek nyújthatnak segítséget, de az általános élethelyzeteink megoldásához is utat mutathatnak. Segíthetnek egy családi vagy munkahelyi konfliktus, egy szakítás vagy akár a gyász kezelésében. Bővebben a teljes cikkben.