• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korán örültek a fiatal orvosok a béremelésnek

Lapszemle Forrás: blikk.hu - weborvos.hu

A RESZASZ jogászokkal nézeti át, milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetne.

Korán örültek a fiatal orvosok a bejelentett százezres béremelésnek. Az első megemelt fizetés ugyanis annál is kevesebb lett, mint amennyit eddig kaptak. Volt, akinek negyven, de akadt, akinek nettó százezer forint hiányzott a fizetési papírjáról - írta a Blikk.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke ismeri a problémát, jelenleg az okok felderítésén dolgozik. – Nem tartom jogszerűnek a támogatási program megvonását, hiszen az valójában egy szerződés volt az állam és a szakorvos között, amit nem lehet egyoldalúan felmondani. Jogászokkal nézetjük át, milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetünk – tette hozzá Sipka.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is jogi útra terelné az ügyet. – Kértük a kollégákat, hogy jelezzék, ha a béremeléssel kevesebbet visznek haza. Ez a sürgősségi szakorvosokra is vonatkozik, akik a szakképzés alatt nettó 200 ezer forint Gábor Aurél-ösztöndíjban részesültek. Az ő jövedelmük ugyanis ennek megvonásával nettó 130 ezer forinttal csökkent.

x  x   x

A korábban támogatásban részesülő fiatal szakorvosok közül lesznek, akik kevesebb bért kapnak, írta szeptember végén a MedicalOnline. Ónodi-Szűcs Zoltán még aznap egy sajtótájékoztatón a megjelentekkel kapcsolatban elmondta: számításaik szerint ez mindössze körülbelül tíz fiatalt érint. Mint kifejtette, négyszáz orvos részesült augusztus közepéig a fiatal szakorvosoknak járó 150 ezer forintos támogatásban, s azért nem kapják tovább, mert a 107 ezer forintos, mozgóbéreket is érintő alapbéremelés a túlmunkával (ügyelet, túlóra, készenlét, stb.) biztosítja a kieső 150 ezer forintos jövedelmet - tudósítottunk.

A Weborvosnak nyilatkozók szerint akár többet is kereshetnek a fiatal szakorvosok, akik ha választaniuk kellene, inkább a „biztos" béremelést, semmint az alapbérbe nem beépülő 150 ezer forintos támogatás mellett tennék le voksukat. Ha pedig mindkét támogatást megkapnák, akkor továbbra is megmaradna az a feszültség az orvostársadalomban, ami miatt olyan sok kritika érte a támogatási rendszert, hiszen a kezdő szakorvosok annyit, vagy még többet is kerestek, mint idősebb és tapasztaltabb kollégáik.
Erre utalt Ónodi-Szűcs Zoltán is, mondván, ezzel a Magyar Orvosi Kamara jelzését is figyelembe vették. Mészáros János helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelés a rezidensi támogatási programot nem érinti - írtuk akkor.