• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Korántsem gyerekjáték a lombikos családalapítás

Lapszemle Forrás: mno.hu

Kérdés az is, hogy az eljárás mennyire teszi próbára az arra vállalkozó házaspárt.

A lombikprogramról alkotott egyes egyházi vélemények sokaknál kiverték a biztosítékot az elmúlt hetekben. Miközben a témához ki-ki világnézete szerint szólt hozzá, a nyilatkozatok rámutatnak arra is: sokan úgy formálnak véleményt, hogy közben alapvető kérdésekkel sincsenek tisztában. Pedig a lombikprogramban való részvétel a gyerekre vágyókat akkor is megterheli, ha azt vallásuk szerint sem kifogásolják és fizetniük sem nem kell érte. A beavatkozás során ugyanis nem csak a megfogant, de be nem ültetett embriók sorsa vethet föl súlyos dilemmákat – még akkor sem, ha sokan kifejezetten miattuk aggódnak. A fő kérdés, hogy milyen módszerről van szó, arra mi miatt és kinek van szüksége. A vélemények még a nem lombikban fogant életekről, hanem a mesterséges megtermékenyítés másik fő típusáról, az inszeminációról is megoszlanak - írta az mno.hu.

Az emberi reprodukciós eljárásokra való igény hatalmas, a meddőség Magyarországon nagyságrendileg 200 ezer házaspárt érint. Nekik csak orvosi segítséggel lehet gyerekük. Az, hogy az ilyen párok száma nő, részben a gyerekvállalás kitolódásával magyarázható: 1970-ben 22,5 év volt az első gyerek vállalásának átlagos időpontja 2014-ben már 28,2 év, tavalyelőtt pedig 28,4 év. Sokan 35 év fölött vállalnak gyereket, amikor az esélyek már végképp kisebbek, nem is beszélve a 40 év fölöttiekről, akik még lombikbébi-kezeléssel is csak nehezen eshetnek teherbe. Közülük ily módon is csak minden tizedik tud szülni.

– Ha a dolgot úgy fogjuk fel, hogy a meddőséget akarjuk ellensúlyozni vagy kikerülni, betegségnek tekintve gyógyítani, a családképet pedig gyerekkel tartjuk a leghelyesebbnek és erkölcsileg a legelfogadhatóbbnak, akkor az ilyen beavatkozások segítségként foghatók fel. Ennek azonban személyes meggyőződésen kell alapulnia – mondja Oberfrank Ferenc bioetikus. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója szempontként emeli ki azt is, hogy az egyes vallások, kultúrák, filozófiák és erkölcsi irányzatok miként gondolnak ezekre a módszerekre, kik számára tartják azokat elfogadhatónak. Az is változó, hogy az egyes országokban a jogszabályokat melyikhez igazítják, miként szabályozzák ezt a kérdést. Emiatt az egyéni felfogás és lelkiismeret a jogba is beleütközhet. Kérdés az is, hogy az eljárás mennyire teszi próbára az arra vállalkozó házaspárt. Részletek, vélemények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink