• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

1200 magyar szívben van visszahívott pacemaker

Lapszemle Forrás: hvg.hu - magyaridők.hu

Szinte kizárt, hogy a hackerek épp egy átlagember pacemakerének feltörésére akarnának napokat szentelni.

Magyarországra is került azokból a pacemakerekből, amelyekről nemrég kiderült, egy szoftverhiba miatt a hackerek képesek módosítani a működését. A Semmelweis Egyetemtől a hvg.hu portálja megtudta: 1200 készülék van az országban, és mindet be is ültették betegekbe.

Tudomásom szerint Magyarország mintegy 1200 darabot vásárolt a kérdéses készülékből, és ezek mindegyikét be is ültették a betegekbe. A Semmelweis Egyetemen ennek pedig mintegy 20 százalékát – mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója. A szakember hozzátette, mindez töredéke az összes páciens számának, jelenleg ugyanis mintegy 40 ezer pacemakeres ember él hazánkban.

Ha a hackerek átveszik a szoftverhibás készülék felett az irányítást, a kiberbiztonsági szakemberek szerint alapvetően két életveszélyes dolgot tudnak kezdeni vele: át tudják programozni a pacemaker leadott energiáját, illetve túl gyors szívverést is elő tudnak idézni. Dr. Merkely Béla szerint azonban nincs mitől tartani, ezidáig ugyanis a világon egyetlen ilyen eset sem történt, de elméletileg bármely gyártó pacemakere sebezhető lehet a cyber támadásokkal szemben. Hozzátette: bár elméleti síkon megoldható egy ilyen támadás, szinte kizárt, hogy a hackerek épp egy “átlagember" pacemakerének feltörésére akarnának napokat szentelni.

A veszély leginkább elvi és valóban csak a részben rádióhullám vezérléssel is működő szívritmus-szabályozók esetében áll fenn – mondta a magyaridők.hu-nak a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriu­mának vezetője. Gellér László PhD-kardiológus hangsúlyozta: a világban és itthon beültetett készülékek döntő többségénél ilyen jellegű szándékos távoli átprogramozás nem kivitelezhető, azoknál csak egy közeli speciá­lis elektromágnessel lehet ezt megtenni.

A legmodernebb, rádióhullámmal kommunikáló szívritmus-szabályozók átprogramozásához sem elég azonban az informatikai tudás, ehhez elektrofiziológusnak kell lenni – mutatott rá Gellér László. Ennek ellenére, mivel a veszély – ha minimális is, de – fennáll, a betegbiztonság szempontjából komolyan kell venni – mutatott rá Gellér László. Különösen, hogy egyre több betegség kezelésére alkalmazzák a pacemakereket, mert egyértelműen jobbak, mint a gyógyszeres terápiák.

Legolvasottabb cikkeink