• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koraszülött intenzív: Ahol ötszáz gramm az élet

Lapszemle Forrás: 168 Óra

Kidobtunk minden ósdi eljárást, hogy minél kíméletesebb módszerekkel kísérjük a babákat.

,,Melletted a helyem." Talán a koraszülöttek túlélése érdekében létrejött összefogás elnevezése írja le legjobban, mi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja koraszülött intenzív részlegének sajátja. Itt orvos, ápoló, szülő és baba folytat együtt küzdelmet az életért, de a legmodernebb gépek és eljárások sem pótolják a „kenguruzást". Azt, amikor az édesanya mellén alszik az apró test. Mert akad túlélő, aki alig több mint ötszáz gramm. A 168 Óra riportja.

A törékeny édesanya nehezen beszél, elsírja magát, miközben egyik babáját melengeti. Ikertestvére a mesterséges burokban alszik békésen. Hárman voltak, de csak ők ketten élték túl a korai érkezést.

– Szerencsére folyamatosan be van osztva a napom, része vagyok a csapatnak. Nincs időm azon gondolkodni, mi történt. Fejés, etetés, fül-orr-száj tisztogatás, két óra kenguruzás – éjfélig nincs megállás, reggel négykor, fél ötkor pedig kelés – sorolja csendesen a kismama. – Amikor a kislányom először megszorította a kezem… Hihetetlen, de a technika révén számokban is mérhető, mennyire jó a babáknak meg persze nekünk is a kölcsönös közelség. Mikor a mellemre veszem őket, megugrik a kijelzőn a szaturációjuk, számomra ez az ő boldogságfaktoruk. Tudom, hogy ilyenkor boldogok.

Az édesanya, bár csak két hete van itt, nemcsak babáiról tud szinte orvosi részletességgel mindent, de a szakkifejezéseket is pontosan ismeri. Ez az osztály lényege, ebben más, mint a többi PIC, vagyis koraszülött intenzív osztály. Itt a szülők partnerek. Anya, apa, nővérek és orvosok közösen indulnak a sokszor nagyon kemény útnak, a koraszülött babák első, kritikus három hónapjának.

– A legfontosabb, hogy a szülők részesei lehessenek a babájukért folytatott küzdelemnek. Hogy érezzék, nem csak tehetetlen szemlélői az eseményeknek, itt rájuk is szükség van – magyarázza Bodrogi Eszter, aki hat éve csatlakozott a csapathoz, 2010-ben jött haza Angliából. – Jó egy olyan csapatban, mint Demeter Jánosé, aki a szülészeti osztály vezetőjeként rengeteget lobbizott értünk. Aki – szinte egyedüliként az orvosok között – úgy gondolja, a szülészet koronáján a PIC a gyémánt. Nádor Csaba pedig olyan vezető, aki rendkívül nyitott, befogadó annak érdekében, hogy a koraszülöttek a legjobb esélyeket kaphassák. Az ember ott érzi igazán jól magát, ahol van mit tenni, és tudja, munkája nem egy rutingépezet része, mindig valami újat tudunk tenni, ami hatással van sok-sok család életére. Kidobtunk minden ósdi eljárást, hogy minél kíméletesebb módszerekkel kísérjük a babákat. Minden drasztikus beavatkozás növeli a fertőzés veszélyét, ami könnyen beindít egy olyan spirált, amit sokszor lehetetlen visszafordítani. Babák, szülők, orvosok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink