• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórház az út mentén - Hatvanban

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Kevés tervezett műtétet tudnak beütemezni, a finanszírozási gondok miatt az új műtők nem működhetnek teljes üzemben.

Csőd szélén táncolt 2010-ben a hatvani kórház – e „vészhelyzet" számos kisvárosban ismerős. A pályázatok, fejlesztések azonban előrelendítették az intézményt, s mára több mint 5 milliárd forintos beruházás valósult meg: többek közt rehabilitációs központ és új központi műtőblokk épült, megújult a képalkotó diagnosztika arzenálja. Igaz, a finanszírozási gondokat még nem oldották meg, s az adósság tetemes maradt. Mi lehet a túlélés titka? - kérdezte a szabadfold.hu a főigazgatót.

– Meg kellett nézni, hogy miben vagyunk jók, mérlegeltük az előnyöket és a hátrányokat is. A főváros közelében kell kidomborítanunk az erősségeinket, az autópálya közelsége miatt a sürgősségi ellátásra koncentráltunk, és kitágult az ellátási területünk is. Létrehoztuk a sürgősségi betegellátó osztályt, Hatvan az egyetlen a térségben, ahol 24 órás traumatológiai ügyeleti rendszer működik teljes diagnosztikai háttérrel – tudta meg a lap dr. Stankovics Éva főigazgatótól.

Jó hír az aszódi, hatvani, gyöngyösi és esetenként a jászsági térség betegeinek, hogy már az új MR-készülék is működik. Korábban ugyanis Budapestre vagy Egerbe jártak a páciensek, s akár fél évet is vártak a vizsgálatra, így viszont néhány hetesre rövidült a várakozási idő. Hatvanban is megtapasztalhatjuk a hazai egészségügy kétarcúságát: az európai uniós fejlesztéseknek köszönhetően a vidéki kórházak már jobb környezettel és felszereltebben fogadják a betegeket, mint a pályázatokból kimaradó fővárosiak.

Az új rehabilitációs központ jóvoltából a degeneratív, kopásos mozgásszervi betegségben szenvedők, illetve a balesetek vagy műtétek után utókezelésre szorulók járóbetegként is igénybe vehetik például a hidroterápiás kezeléseket.

– Hátradőlhetnénk, ha nem volna 6-700 millió forint adósságunk. Kéthavi finanszírozási összeg hiányzik a rendszerből. A sürgősségi profilt választottuk, csakhogy az a legdrágább, s ha bármikor érkezik egy baleseti sérült, nem küldhetjük el. Kevés tervezett műtétet tudunk beütemezni, a finanszírozási gondok miatt az új műtők nem működhetnek „teljes gőzzel" – magyarázza a főigazgató. Holott szakmailag jó munkát végeznek: a csontegyesítő műtéteket például az országban elsőként vezették be. Hatvanban a kórház és rendelőintézet, ahol hatszázan dolgoznak, a második legnagyobb munkáltató.