• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházak fizetik a börtönmunkát is

Lapszemle Forrás: Népszava

Az Orbán-kormány tavalyi rendelete egyre nagyobb bosszúságot okoz az idén államosított kórházaknak.

Ár, minőség, mennyiség – nem számít. Ezt üzeni legalábbis az Orbán-kormány egy tavalyi rendelete, amely egyre nagyobb bosszúságot okoz az idén államosított kórházaknak. Az egészségügyi intézmények ugyanis az államosítás révén szintén az úgynevezett "kedvezményezettjeivé" váltak annak a tavaly márciusban elfogadott kormányrendeletnek, mely "a büntetés-végrehajtási szervezet részéről a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek irányában fennálló egyes ellátási kötelezettségekről, a termékek és szolgáltatások átadás-átvételének és azok ellentételezésének rendjéről" szól – olvasható a Népszava – online oldalán. (A témáról a Weborvoson)

Az Orbán Viktor által szentesített jogszabály szerint az állami kórházakat "kötelezettség terheli", hogy vásárolják meg a kötelezően foglalkoztatott fogvatartottak által létrehozott termékeket. Még akkor is, ha a büntetés-végrehajtási intézményekben készült eszközöknek sem az ára, sem a minősége, de még az előállítható mennyiség sem a legmegfelelőbb a betegellátás számára.

A rendelet szerint ugyanis a fogvatartottakat foglalkoztató intézmények által tett "tárgyalási ajánlatot a Kedvezményezett köteles elfogadni", még akkor is, ha az akár 20 %-kal drágább, mint egy privát cég ajánlata, vagy épp a kórházi, betegellátási igényeknek nem felel meg.

Ha pedig mégis máshonnan rendelnének, akkor a kórházaknak, mint az eszközbeszerzés lefolytató szervezeteknek "hitelt érdemlően bizonyítani" kell azt, hogy a büntetés-végrehajtás részéről érkezett ajánlat nem megfelelő. Erre "független szakértőt" kell alkalmazni – a rendelet szerint -, ám a helyzet pikantériája, hogy "független szakértőként az igényelt termék vagy szolgáltatás tárgya szerint illetékes szaktárca szakembere járhat el".

Egy minisztériumi dolgozótól kell tehát szakvéleményt kérni, sőt, az állami intézményeknek fizetniük is kell az állami alkalmazott szakvéleményéért, hiszen a rendelet szerint "a független szakértő igénybevételével kapcsolatos költségeket a Felek közösen viselik".