• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházban hagyott babák: akár hónapokra ott ragadnak

Lapszemle MA 06:03 Forrás: wmn.hu
Kórházban hagyott babák: akár hónapokra ott ragadnak

Ha a szülő rendszeresen látogatja a gyermeket, és nem mond le róla, akkor a csecsemő ugyanúgy bent ragad a rendszerben.

Egy ideje vissza-visszatérő téma a sajtóban azoknak a kisbabáknak a helyzete, akik megszületésüket követően akár több hónapra is kórházi osztályokon ragadnak, nem éppen kisbabák fejlődésére optimalizált körülmények között. Többek között 2023 végén a Gyermekjogi Civil Koalíció már kiadott egy nyilatkozatot, amelyben felkéri a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazati irányítókat a helyzet és az esetek egyedi felmérésére, a rendszer hiányosságainak azonosítására. Bár léteznek becslések, hogy akár ezernél is több ilyen gyerek van egyszerre a rendszerben, nem vezet erről nyilvántartást az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat a wmn.hu-hoz eljutott hivatalos tájékoztatása szerint. A legutóbbi salátatörvény-csomag tartalmaz egy kiegészítést, amely szerint az esetek egy részében az érintett gyerekek az eddiginél hamarabb örökbe adhatóvá válnak, azonban kérdéses, hogy ez hány kicsi számára jelent majd megoldást. Ezt járta körül a lap.

A legnagyobb probléma a kórházakban maradt gyerekek szempontjából az, hogy az ottani körülmények nem alkalmasak az egészséges fejlődésük biztosítására, ugyanis egy rácsos ágyban egy több hetes kisbaba alig kap ingert, és nincs lehetősége arra, hogy egyetlen személyhez kötődjön. Ugyan a kórházi dolgozók közül sokan részt vesznek a gondozásukban, dajkálásukban, hordozásukban, a munkájuk ellátása mellett nyilvánvalóan nem tudnak mindig jelen lenni, amikor a babának szüksége van erre.

Az is egyértelmű, hogy a sok, állandóan változó gondozó nem képes megadni azt az érzelmi biztonságot, amit a családban felnövő gyerekeknek a saját szülei.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő, gyermekvédelemben dolgozó szakember is megerősítette a a lapnak azt, hogy a kórházban „ragadó” csecsemők helyzete valóban rendkívül sokféle a gyakorlatban, de az ő rálátása szerint döntő többségében (nagyjából 60 százalékban – nem hivatalos adat) lakhatási problémák állnak a háttérben. Annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy anyagi problémák miatt gyermeket nem lehet kiemelni a családjából. 

A szakember úgy látja, hogy a rendszer egyszerűen nem képes akut helyzetekre reagálni. Például arra, ha beesik egy anya, aki a bántalmazó párja elől menekül. Vagy arra, ha eladják az albérletet valaki feje fölül, és hirtelen nem tud kifizetni egymillió forintot kaucióra és bérleti díjra. Ugyanis az anyaotthonokban és a családok átmeneti otthonában (ha teljes családot kell elhelyezni együtt) elképesztően hosszú a várólista, három hónaptól kezdve akár másfél évig is eltarthat, amíg felszabadul egy hely.

További részletek a teljes cikkben