• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kórházban kezet mosni luxus?

Lapszemle 2018.07.15 Forrás: vasarnapihirek.hu Szerző:
Kórházban kezet mosni luxus?

Semmelweis országában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt az Európai Unióban.

Úgy tűnik, végre a kormány is próbálja felvenni a fonalat, ha a kórházi fertőzésekről van szó. Még ha külön erre a célra szánt forrás egyelőre nincs is, de a kézmosásra figyelmeztető plakátokkal már próbálkoznak. Csak remélni lehet, hogy lesz eredmény is. Azt ugyanis, hogy mennyire jelentős probléma a kórházakban szaporodó és a legtöbb antibiotikumnak ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok, egyre többen tapasztalhatják családjuk, rokonuk érintettsége miatt is. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben biztosan a fertőzés volt a halál oka vagy közrejátszott abban - írja a vasarnapihirek.hu.

A kormány kéthetes Moss kezet! kampánya során a kórházak, rendelők közelében helyeztek el plakátokat, hogy ha egy látogató leszáll a buszról, villamosról, rögtön szembesüljön azzal, neki is felelőssége a betegek védelme. A gyenge immunrendszerű páciensek – például az idősek vagy a gyerekek – ugyanis akár bele is halhatnak egy nehezen kezelhető kórházi fertőzésbe, amelynek terjedése visszaszorítható a megfelelő fertőtlenítéssel, takarítással, kézmosással. Ebben igen jelentős szerepet játszanak az alkoholos kézfertőtlenítők, mégis, ritkán lehet találkozni adagolókkal a kórházakban, akárcsak WC-papírral vagy szappannal. Ez persze nem egyedül az intézmények hibája, gyakran alig egy-két óra után eltűnnek a kirakott gurigák és szappanok. Elvisznek mindent, ami mozdítható.

Ezt Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója is megerősítette lapunknak. Mint mondta, csinálhatnak ők bármit, ha valamit el akarnak lopni, az nem marad a helyén. Még a WC-ülőkét is leszakítják, az egyik szakrendelőben pedig korábban a falból is kiszerelték a csövet.

– Nyilván én is dühöngök, ha más kórházba megyek látogatni egy ismerőst, és kezet akarok mosni, de nem tudok, mert nincs szappan sem. Mégis, látni kell, hogy ez nem csak anyagi probléma. Ahhoz, hogy a helyzet változzon, a társadalomnak, az emberek megközelítésének is változnia kell. Még nálunk is kihívás, hogy folyamatosan ellenőrizni kell az adagolókat, mert állandóan viszik haza a kézfertőtlenítőt a látogatók és a dolgozók is – fejtette ki Bodnár Attila.

Az általa vezetett intézményben egyébként három éve sikeresen működik egy ellenőrzésen alapuló módszer, melynek célja a kórházi fertőzések terjedésének visszaszorítása. Az intézményben speciális lámpával ellenőrzik a takarítás minőségét, a tapasztalatokat pedig megosztják a takarítószemélyzettel. Ezzel jelentős javulásokat sikerül elérniük. Az igazgató úgy véli, bár némileg többet költenek fertőtlenítőszerre, ez még mindig olcsóbb, mint ha drága antibiotikumokat kellene vásárolni. Arról nem is szólva, hogy a betegek és a dolgozók is nagyobb biztonságban vannak.

Bodnár Attila szerint ha valamin, akkor a fertőtlenítőszeren nem szabad spórolni. A Bajcsy kórházban a legeldugottabb részekre is felszerelték a könyökkel működtethető kézfertőtlenítő adagolókat, amiket a látogatók is rendszeresen használnak.

– Folyamatosan ellenőrizzük, hogy ezek fel legyenek töltve. A kórterem takarítása mellett a műtő takarítására is kidolgoztunk egy technikát, amit alkalmazunk is. Nagy siker, hogy a módszert átvette a világ egyik legjobb kórházának számító amerikai Mayo Klinika is. Ott most a Bajcsy kórház műtéti fertőtlenítési technikáját használják – mondta az igazgató.

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

Legolvasottabb cikkeink