• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Veszélyes ivóvíz – így csökkenthető a kockázat

Lapszemle 2018.07.15 Forrás: infostart.hu Szerző:
Veszélyes ivóvíz – így csökkenthető a kockázat

A laboratóriumban s a legtöbb megyei kormányhivatalban lehet jelentkezni edényzetért, és évente ezer vizsgálatot ingyen elvégeznek.

Nyitott Laboratórium címmel indít projektet az Országos Közegészségügyi Intézet. A szervezet Vízhigiénés Osztály osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: egyperces kifolyatással akár mi magunk is csökkenthetjük a gyermekekre és várandósokra veszélyes ólom mennyiségét a csapvízben, írja az infostart.hu.

A csapvíz iható Magyarországon, ám a régi épületekben a csövekből még kioldódhat ólom, amely ártalmas lehet. A kisgyermekek és a magzatok mentális fejlődésére kedvezőtlen hatással lehet a víz ólomtartalma, az Országos Közegészségügyi Intézet ezért tartja szükségesnek, hogy foglalkozzon a kérdéssel – mondta Vargha Márta, az intézet Vízhigiénés Osztály osztályvezetője.

A Nyitott Laboratórium című projekt elsődleges célja, hogy felhívják a problémára a figyelmet, és segítsék azonosítani, hogy hol okoz gondot az ólom. A program keretében a kockázatnak kitett emberek, vagyis régi épületben élők, kisgyermekek, várandósok és gyermeket tervezők, ingyenesen bevizsgáltathatják ivóvizük ólomtartalmát – emelte ki az osztályvezető.

Évente ezer vizsgálatot lehet ingyenesen elvégeztetni. A laboratóriumban és a legtöbb megyei kormányhivatalban lehet jelentkezni edényzetért, majd a levett mintákat beküldhetik vagy bevihetik személyesen az Országos Közegészségügyi Intézetbe, ahol bevizsgálják azokat. A szakemberek az eredmény mellé tanácsadást is nyújtanak, vagyis megmondják, hogy jelent-e problémát az ólom és azt is, hogyan lehet csökkenteni a szintet – fejtette ki Vargha Márta.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy ivásra és ételkészítésre csak hideg vizet használjunk, mert a melegnek sokkal nagyobb az oldóképessége, se a leves felöntésére, se kávé, tea készítésére ne használjuk azt.

Legolvasottabb cikkeink