• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházból az utcára kerülnek idősek Pécsett

Lapszemle 2018.11.20 Forrás: zoom.hu
Kórházból az utcára kerülnek idősek Pécsett

Nem kivételes a helyzet, csak a baranyai megyeszékhelyen húsz ilyen magára hagyott nyugdíjasról tudnak.

Évente több tucat idős ember kerül a kórházból egyenesen a hajléktalanságba, mert nincs hová hazamenniük, nem akar róluk gondoskodni a családjuk, vagy uzsorások megszabadították őket a nyugdíjuktól. Mielőtt bárki azt hinné, hogy elszigetelt esetekről van szó, Hajdu Krisztián, a hajléktalanok ellátásért felelős TÁMASZ Alapítvány Pécs szakmai vezetője a Zoom.hu-nak elmondta: csak a baranyai megyeszékhelyen húsz ilyen magára hagyott nyugdíjasról tudnak, az is előfordul, hogy a szakemberek heti 2-3 esettel találkoznak.

„Sok idős ember lakik tanyán, vagy akár egy ormánsági kis faluban él, ha ők kórházba kerülnek, az ellátásuk befejezése után beültetik őket a mentőbe és hazaviszik. Ekkor kezdődnek a problémák” – mesélte a szakember.

Hajdu Krisztián tapasztalatai szerint nem egyszer előfordult már, hogy amikor a mentők odaértek a bejelentett lakcímhez, vagy nem volt otthon senki, vagy a családja már nem akarta visszafogadni az idős rokont. Utóbbi esetben hiába létezik a szülőtartási kötelezettség, a szülők nem jelentik fel gyermekeiket, így nincs más megoldás, visszaviszik őket a klinikára. Sok esetben már korlátozottan önellátó, esetleg ápolásra szoruló emberekről van szó, akiknek a kórházi ellátás után esélyük sincs olyan intézménybe kerülni, ahol megfelelő segítséget kaphatnának, így marad a hajléktalanellátás.

Dr. Németh Dóra Katalin, a hajléktalanok háziorvosa, aki a betegek elhelyezését koordinálja a szervezetnél, elmondta, hogy a megye legkülönbözőbb településeiről vannak betegeik. Sajnos az ellátottak nagy része már a betegséget megelőzően is fedél nélküli volt, de több olyan betegük van, aki azt megelőzően soha nem volt hajléktalan. 

„Előfordul, hogy a kórházban, ahova visszavitték a beteg, idős embert, gyorsan csináltatnak neki egy lakcím nélküli lakcímkártyát (amit bármilyen okmányirodában gyorsan el lehet készíttetni) és innentől kezdve jogilag hajléktalannak számít. Ekkor már hívják is a TÁMASZ-t, hogy át kellene venni” – mesélte Németh.

A szervezetnél jelenleg körülbelül húszan vannak olyanok, akik így kerültek be hozzájuk; olykor heti 2-3 ilyen esettel találkoznak. Hajdu azt is kiemelte, hogy „az érintettek idősek, gyakran nagyon rossz egészségi állapotúak”. Utóbbiakat általában az ápolóotthonukban helyezik el, itt 50 főt tudnak fogadni. Nemrég bővítették a lábadozóban a betegágyaik számát, mert egyszerűen annyian érkeztek, hogy már nem tudták őket elhelyezni. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink