• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Magyar egészségügyi startup nyert európai díjat

Lapszemle 2018.11.20 Forrás: portfolio.hu
Magyar egészségügyi startup nyert európai díjat

Olyan biológiai terápiás módszert dolgoztak ki, mely stimulálja a szervezet immunrendszerét.

Nagyszabású startup-versenyt rendeztek pénteken Budapesten, a kelet-közép-európai, valamint a dél-európai régió innovatív vállalkozásai gyűltek össze az Európai Innovációs és Technológiai Intézet eseményén. Hét kategóriában díjazták a versenyzőket, akik a magyar fővárosban igyekeztek meggyőzni a szakmai zsűrit. Az InnoStars Awards harmadik helyezettje a hazai HepC Zrt. lett - írta a portfolio.hu.

A HepC-t Dr. Bakács Tibor tudományos igazgató (lentebb beágyazott kép bal oldalán) képviselte, olyan biológiai terápiás módszert dolgoztak ki, mely stimulálja a szervezet immunrendszerét, megszünteti a patogén vírusok replikációját, majd az egészségre ártalmas anyag biztonságosan távozik a beteg testéből. Az InnoStars Award harmadik helyezését érte el a magyar startup, és ezzel együtt a 15 ezer eurós díjazást.

Bakács Tibor kutatótársaival évtizedek óta elemzi az immunterápiákkal kapcsolatos tapasztalatokat. "Régi próbálkozása a kutatóknak, hogy az immunrendszert megtanítsák a daganatok elpusztítására" - nyilatkozta idén februárban a Népszavának. Ám ezt a feladatot eddig még soha nem sikerült tökéletesen megoldani - tette hozzá. Ennek az az oka, hogy míg a kívülről jövő vírusok, bacilusok olyan antigén molekulát hordoznak , amit az immunrendszer idegenként ismer fel, a tumorsejtek a szervezetben alakulnak ki, így nincs rajtuk olyan jel, ami a védekezésért felelős T-sejteket akcióra sarkallná. Ezért azok a próbálkozások, hogy úgy immunizálják a szervezetet, ahogyan az a védőoltásokkal lehetséges, néhány tumortól eltekintve nem működik. Bakács Tibor emlékeztet arra, hogy már sokféle daganat ellen bevethetők a T-sejtek manipulációjára épülő terápiák. Ám mindnek megmaradt ugyanaz a problémája, hogy nem specifikusak, és megtámadhatják az az egészséges szöveteket is. További probléma, hogy egyetlen kezelés ára 150 ezer dollártól fél-, egymillióba is kerülhet, csak azoknak adják, akiknek a biztosítója vállalja a költségeket, vagy akár maguk is meg tudják fizetni a terápiát. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink