• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kórházi adósság: így állunk most

Lapszemle 2020.04.01 Forrás: Napi.hu
Kórházi adósság: így állunk most

Az adósságrendezés ellenére néhány kórháznak még így is nőtt a tartozásállománya, például a veszprémi kórházé 103 millióval.

Február végén közel 64 milliárd forintra rúgott a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár adatai alapján. A januári 8,5 milliárdos növekedést februárban 12,4 milliárdos csökkenés követte köszönhetően annak, hogy a kormány február második felében intézkedett a tavaly év égén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégek kifizetéséről- írja a napi.hu.

Február második felében a kormány intézkedett a tavaly év égén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégek kifizetéséről, ami információink szerint maradéktalanul meg is történt. Ha ezen 

A legnagyobb mértékben, 1,5 milliárd forinttal a Debreceni Egyetem adóssága csökkent, 1,1 milliárd forinttal lett kevesebb a Honvédkórház tartozásállománya, amely még így is 5,8 milliárd forintot tesz ki. A Pécsi Tudományegyetemen 682 millióval,  a Szabolcs-Szatmár Megyei Kórházban 653 millióval csökkent az adósságállomány. A Szent János kórház 500 milliót faragott le a tartozásaiból, ám e három intézmény adóssága még így is 2 milliárd forint felett maradt.

Néhány kórháznak még így is nőtt a tartozásállománya. A Csolnoky Ferenc Kórházé 103, az Országos Sportegészségügyi Intézeté 84, a Szigetvári Kórházé pedig 79 millió forinttal.

Azt, hogy mennyi az idei évi "nettó" adósság, március végén fogjuk megtudni. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) március 16-án tette közzé, hogy a kormány által az idei évben adósságrendezésre biztosított 39,755 milliárd forintból melyik intézmény mennyit kap. Információink szerint a tavalyi adósságok kifizetése, ha nem is maradéktalanul, de nagyrészt megtörtént. Továbbra is kérdés azonban, hogy mi lesz az idei évben keletkező adósságokkal. Mert bár a miniszterelnök az év elején kiadta, hogy az idei évtől nem termelhetnek adósságot a kórházak, a koronavírus-járvány a kormány idei, struktúraváltási szándékait is felülírta.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink