• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi ágyra van szüksége otthon? Itt segítenek

Lapszemle 2023.06.17 Forrás: divany.hu
Kórházi ágyra van szüksége otthon? Itt segítenek

Az alapítvány pályázati forrásból ellenszolgáltatás nélkül tud bérbe adni ápolási ágyakat, jelenleg 12 ágyuk van. 

Az otthon ápolás egyik legfontosabb alapja a betegágy, ami nemcsak az idős vagy lábadozó fekvőbeteg mindennapjain segít, hanem az ápoló dolgát is megkönnyíti, legyen az egy családtag vagy egy felkért hivatásos szakember. Mivel egy ilyen eszköz közel 300 ezer forintba kerül, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a szükségben egyik napról a másikra vásároljanak betegágyat. Mégis van megoldás a térítésmentes igénylésre - írja a divany.hu.

Az egészségügy leterheltsége miatt a betegeket az első adandó alkalommal kiadják otthoni ápolásra, hogy legyen hely a kórházakban új páciensek számára. A gond itt kezdődik. Gondoljunk egy agyvérzésre, ami a semmiből jön, amit rövid ideig orvosolnak kórházban, és amit otthon is ugyanúgy kezelni kell. Ilyenkor a család elsők között a környezetért felel, egy szobáért vagy sarokért a lakásban, benne egy ápolási ággyal, hiszen a klasszikus heverők nem alkalmasak a stabil lábadozásra.

Hol igényelhetünk betegágyat?

„Ápolási ágyat jelképes összegért lehet bérelni a Magyar Vöröskereszttől és a Máltai Szeretetszolgálattól az ország legtöbb területén, ezek a szervezetek minden vármegyében elérhetők, viszont intézményenként egy-kettő, maximum három speciális betegággyal rendelkeznek. A várólista hosszú” – mondja dr. Szutrély Péter, a Teréz – Egy Nap a Holnapért Alapítvány vezetője, aki azt javasolja, hogy a szervezetek mellett érdemes felkeresni a lakóhelyünkhöz legközelebb álló kórház egészségfejlesztési irodáját, ami az intézményen belül működik, feladata a betegek és hozzátartozóik támogatása hasznos tanácsokkal.

Majd szakértőnk arra bátorít, hogy minden lehetőséget fogjunk meg, és bár az alapítvány Zala vármegyei, pályázati forrásból ellenszolgáltatás nélkül tud bérbe adni ápolási ágyakat, jelenleg 12 ágyuk van. „Sokaknak csupán néhány hétre van szükségük betegágyra, azonban még ilyen rövid időért is érdemes harcba szállni, hiszen a speciális eszközök minden percet megkönnyítenek a nehéz otthon ápolás során.”

Valódi segítség

„Ezek az ágyak minden jellegű betegség alatt jó szolgálatot tesznek, legyen szó egy amputált beteg rehabilitációjáról vagy egy daganatos megbetegedésről. A betegágyakat kifejezetten civil körülmények közé tervezték, nem egyenlők a kórházi ágyakkal. Még az egyszerűbb változat is szabályozható, a beteg vagy a hozzátartozó beállíthatja az ágy magasságát, dőlési szögét, fekvési pozícióját. A beteg egy gombbal ülési pozícióba kerülhet, használhatja a kapaszkodót, és az oldalsó rácsok is mozgathatók. Ezek apró, de nagyon jelentős szempontok az otthon ápolás során.

További részletek a cikkben.