• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szerte Európában válságban van az egészségügy

Lapszemle 2023.06.17 Forrás: Mandiner
Szerte Európában válságban van az egészségügy

Bajban van az egészségügy Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

Országos sztrájkoktól a megfizethetetlen gyógyszerárakig: egyre több európai országban kerül krízisbe az egészségügy rendszere - írja a mandiner.hu.

Június 14-re országos sztrájkot hirdettek a német gyógyszertárak, hogy felhívják a kormány figyelmét a gyógyszeripar problémáira és a dolgozók nehézségeire. De nem Németország az egyetlen Nyugat-Európában, ahol gond van a gyógyszerellátással, vagy éppen az egészségügyben dolgozók túlterheltségével. Csak az elmúlt egy héten több olyan hírrel is találkozhattunk, hogy bajban van az egészségügy Franciaországban és Portugáliában is. De mi állhat a problémák hátterében, és hogyan próbálják megoldani az egyes államok?

Sztrájkolnak a német gyógyszerészek

Ki gondolta volna, hogy Európában pont Németország gyógyszeripara lesz nagy gondban 2023-ra? Igaz, a probléma már tavaly felütötte a fejét, amikor a háború kitörése és az infláció következtében több gyártó is alapanyaghiányról, a forgalmazók pedig ellátási hiányról számoltak be. Ráadásul több gyógyszertár elhagyta az országot, mivel a németországi gyáraknak túl szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Június 14-én pedig általános sztrájkot hirdettek a németországi gyógyszertárak, hogy felhívják a kormány figyelmét az iparág nehézségeire. Ezen a napon csak az ügyeleti gyógyszertárak tartottak nyitva.

...

Egészségügyi sivatagok

Nemcsak Németország, Franciaország is szenved az egészségügyi dolgozók hiányától. A párizsi parlament kedden tárgyalt egy törvényjavaslatot, amely az „egészségügyi sivatagok” problémáját igyekszik orvosolni. A jelenség elnevezése abból származik, hogy az országban több olyan terület is van, ahol a lakók egészségügyi intézmények hiányában nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Franciaországban jelenleg 8 millió ember él „egészségügyi sivatagban”, ami azt jelenti, hogy évente legfeljebb kétszer van lehetősége egészségügyi szakemberrel konzultálni. A franciák 44 százalékának legalább háromnegyed órát kell utaznia, hogy eljusson egy gyermekorvosi, szemészeti, nőgyógyászati vagy pszichiátriai rendelőbe.

...

Egyre több család nem engedheti meg magának, hogy megvegye a szükséges gyógyszereket Portugáliában nem a munkaerőhiány, hanem a gyógyszerárak okoznak komoly gondot a családoknak. A Lisszaboni Egyetem friss kutatása szerint a kevesebb, mint 800 eurós havi jövedelemből élő családok fele nem engedheti meg magának, hogy megvásárolja a szükséges gyógyszereket. A jelenség elsősorban az időseket érinti. A portugál SIC Notícias szerzője szerint az eredmény igencsak aggasztó, és rosszabb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt, amikor legutóbb komoly gazdasági válság volt az országban. Akkor a szegény családok közel negyede nyilatkozta, hogy nem tudja megvenni a szükséges gyógyszereket. Ez az arány az elmúlt években javulásnak indult, ám 2023-ra 50 százalékra emelkedett.

Ha körbenézünk Európában, a legtöbb országban hasonló aggasztó jelenségekkel szembesülhetünk. Spanyolországban februárban több százezren vonultak utcára, hogy az egészségügy megmentéséért tüntessenek.

További részletek a cikkben.