• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Kórházi étkeztetés - Kedves egészségünkre!

Lapszemle Forrás: mno.hu

Bár akadnak üdítő kivételek, a legtöbb gyógyintézetben aligha javul a páciensek közérzete a nekik tálalt menütől.

A kórházak közötti különbség egyik oka, hogy míg egyes helyeken helyben készítik az ételeket, máshol profitorientált cégnek szervezik ki az ellátást.

Valószínűleg nincs olyan szerencsés ember, akinek ne lenne valamilyen élménye a hazai állami kórházi étkeztetést illetően. Ha nem is saját maga, de rokonai, ismerősei által, látogatások alkalmával bizonyára mindenki szembesült már az ujjnyi vastag, bizonytalan eredetű felvágottak, felismerhetetlen külsejű főételek, híg, üres levesek képével – írj a magyarnemzet.hu.

– A jó ételek előállítása elsősorban nem pénz, hanem szaktudás kérdése. Ugyanannyi energia kell a jó elkészítéséhez is, mint a rosszhoz. Akkor miért ne csináljunk jót? – ezt a kérdést már az egészségügyi főiskolán tanító Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház élelmezésvezetője teszi fel. A szakember szerint a diétásszakács-képzés a kilencvenes években még jól működött, az utóbbi években azonban visszafejlődött.

A három konyhát üzemeltető kórház példaértékű a betegétkeztetést illetően. Az, hogy a Péterfy konyháját elhivatott táplálkozási szakember vezeti, nemcsak a betegek asztalára kerülő ételeken, de azon is meglátszik, hogy az itt dolgozók számos külső rendezvényt is kiszolgálnak. Cukrászaik, szakácsaik jó minőségű desszerteket, hidegtálakat, szendvicseket tudnak készíteni.

A Szent János kórházban közel két évtizede szervezték ki a betegétkeztetést, azóta működnek együtt az intézmény szakemberei egy német cég magyarországi leányvállalatával. A P. Dussmann Kft. alkalmazottai az itt található konyhában készítik el a helyben és a pesthidegkúti részlegben elfogyasztott ételeket. A bent fekvő, diétára nem szoruló betegek kétféle ebéd közül választhatnak. Ottjártunkkor éppen burgonyagombóc-leves, sült virsli, zöldborsófőzelék (A menü), palócleves és fahéjas nudli (B menü) volt. A megkérdezett, vegetáriánus diétát tartó beteg a leves és a zöldborsófőzelék mellé egy szelet szójababcsírából készült fasírtot és almát kapott. A betegek véleményére időről időre rákérdeznek.