• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi összecsapások Tapolcán

Lapszemle Forrás: Napló

A sebészet megszűnésével az egynapos sebészet pótolja az igényeket.

Indulatos felszólalások, heves viták helyszíne volt pénteken a Tamási Áron Művelődési Központ tanácskozóterme, ahol a tapolcai kórház és a kapcsolódó petíció szerepelt napirenden a képviselő-testület nyilvános ülésén. A városban június elsején több mint ötszázan (egyes becslések szerint ennél is többen) demonstráltak a kórház aktív belgyógyászati és sebészeti osztályainak megmaradásáért, és petíciójukban a képviselő-testület tagjait, Császár László polgármestert és Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselőt kérték, tegyenek meg mindent az ügy érdekében. Meg kell említeni, hogy egy nappal korábban az említett két politikus és dr. Flórián Csaba kórházigazgató sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogy az aktív ellátás megszüntetése nem veszélyezteti a térségben élők biztonságát – írja a Napló – online.

Ehhez képest sokan demonstráltak és aláírásgyűjtés is kezdődött Tapolcán. A Dr. Deák Jenő Kórház május elsejével került állami kézbe, fő profilja a jövőben a légzésrehabilitáció lesz. Erre nyerték a mintegy hatszázmillió forintos pályázatot. A krónikus betegellátásban az eddigi húszról negyvenre emelik az ágyszámot, az ápolási ágyak száma harminc marad.

A minapi ülésen Császár László polgármester visszautasította a petícióban szereplő vádakat, és úgy vélte, a demonstráció nem volt pártsemleges, hiszen a Jobbik tapolcai szervezetének elnöke kért területfoglalási engedélyt. A változások a lakosok érdekeit szolgálják – hangsúlyozta a polgármester. Ezzel együtt a szakmai érvek kifejtésére több orvost kért fel.

Czirner József, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója úgy vélte, hogy az eddigi gyakorlat figyelembevételével az új struktúra megfelelően megválasztott betegutak mellett elegendő lesz a térség ellátásához. Egy hozzá intézett kérdés kapcsán kiderült, a betegutakat a felszólalás pillanatában, azaz két héttel a funkcióváltás előtt még nem alakították ki. Sőt, új esetkocsi sem érkezett Tapolcára, csak a meglévő gépjárművek szolgálati idejét növelik meg.

A képviselő-testület jobbikos tagja, Rig Lajos szerint a betegutak eleve nem oldhatják meg az ellátást, hiszen téli időszakban nem lehet kiszámítani, kalkulálni a menetidőt.

Egy olyan sérülésnél, ahol azonnali beavatkozás szükséges, akár a beteg életébe is kerülhet az aktív ellátás megszüntetése. Ez azt eredményezheti, hogy vagy a sebész kezében a kórházban, vagy a mentőautóban hal meg a beteg – emelte ki dr. Csonka László nyugalmazott sebész főorvos.

A sebészet megszűnésével az egynapos sebészet pótolja az igényeket, a betegeket a nap huszonnégy órájában, ügyeleti időben is sebész szakorvos fogadja, és a kisebb traumás sérülések (törés, vágott, szúrt sebek) ellátásához megfelelő a műszerezettség. A súlyosabb eseteknél pedig jobban felszerelt kórházba, Ajkára, Keszthelyre szállítják a sérültet – vélekedett dr. Mohos György, a sebészet osztályvezető főorvosa.

Ferenczi Gábor ajkai jobbikos országgyűlési képviselő mindezekhez azt fűzte hozzá, a megnövekedő beteglétszámra sem Keszthelyen, sem Ajkán nincsenek felkészülve. Az eddigi túlterheltség tovább nő. Az egyébként ajkai dr. Mohos György kérdésre úgy nyilatkozott, nem Tapolcán képzeli el a jövőjét, hiszen egy sebész számára itt lényegesen kevesebb lesz a munka.

Dr. Lang Zsuzsa belgyógyász azt hangsúlyozta, hogy senki nem marad orvos nélkül, ráadásul bővítik a járóbeteg-szakrendelés óraszámát. Néhány szakorvos távozik a kórházból, de az uniós pályázatoknak köszönhetően a kórház az eddiginél jobb felszereltséggel tudja ellátni a feladatát.

Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke szerint azzal, hogy a tiltakozó akció szervezői nem írták ki a pártjuk nevét, tudatosan félrevezették a lakosságot. A politikus a petíciót sértőnek tartotta, mert már 2006-ban bezárták volna a kórházat több mint 180 milliós adóssága miatt. Mint mondta az akkori vezetésnek köszönhető, hogy ma egyáltalán van a városnak, térségnek kórháza. Akkor a Medisyst Kft. vette át a működtetést, s mentette meg a kórházat.

Erről más a véleménye a parlamentben is interpelláló Ferenczi Gábornak, aki szerint az állami költségvetésből való nyerészkedés vezérelte a kft.-t. Az MSZP közeli Hospinvest Zrt. cégcsoportból 2006 tavaszán kivált a Medisyst Kft. - Kern József és Németh Attila, a Fidesz egykori Vas megyei egészségügyi bizottsági elnöke irányításával. A Hospinvest sorra hozta el a baloldali kezelésben lévő kórházak működtetési jogát, a Medisyst Kft. pedig ott szerzett piaci pozíciókat, ahol a Fidesz volt az erősebb, mint Tapolcán is. A város esetében egy ilyen, az adósságállomány átvállalásáért cserébe történő kórházprivatizáció egészségügyi katasztrófahelyzetet eredményezett 2010-re. Ezzel együtt a mostani állapotot emberéletekkel történő hazardírozásnak nevezte. Szerinte ugyanis Ajkán is szakemberhiány van, Tapolcán pedig sem az új mentőállomás nem épült fel (amelynek alapkövét még az előző választási ciklusban letették), sem új gépjármű nem érkezik, de még felújított sem.