• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az utolsó csepp?

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Egészségügyi közgazdászok vitáztak az m1 műsorában.

Elfogyhat a gyógyszergyártók türelme, és a spanyol modell jelentette 9-10 milliárd forintos többletkiadás lehet az utolsó csepp a pohárban. Drasztikus és végrehajthatatlan az a mintegy 150 milliárd forintos kivonás a tb-kasszából, amit a kormányzat tervez – jelentette ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, aki hozzáfűzte azt is, tavaly 376 milliárd forinttal gazdálkodott a gyógyszerkassza, jövőre pedig az idei 275 helyett 198 milliárdot terveznek – írja a az m1 Ma reggel című műsorában elhangzottak nyomán a hirado.hu portálja.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász kiemelte: önmagában véve az, hogy az egészségügy költségvetése csökken, elfogadható, mert az ország ilyen helyzetben van. A probléma ott adódik, hogy a kormánypárt ellenzékben azt állította, ez megúszható. A vita 2006 óta azon folyik, hogy ki kell-e vonni forrásokat az egészségügyből. 2006-ban az akkori kormány azt mondta, hogy igen, az ellenzék pedig ez ellen fellázította az országot, népszavazást rendezett. Majd azzal az ígérettel került hatalomra, hogy megmenti az egészségügyet – és ugyanúgy folytatja a kivonást. A baj a társadalom hatalmas mértékű becsapása – szögezte le a közgazdász.

Sinkó Eszter kiemelte: nagyon bízik benne, hogy sikerült találni legalább 50–100 milliárd forint többletforrást, mert ha marad a jelenlegi költségvetés, az az ágazat bedőlésével fenyeget.

Azt, hogy az államosítással megtakarítások érhetők el, mondani lehet, csak senki nem hiszi el, mese habbal – hangoztatta Mihályi Péter, aki szerint mindezt úgy hívják, hogy szocializmus. Ott is az állam intézte a dolgokat, és egy fillérrel sem volt olcsóbb. Húsz éve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állapodik meg a gyógyszergyártókkal – hívta fel a figyelmet Mihályi.

A közös közbeszerzés hozhat a konyhára – szállt vitába Sinkó Eszter, aki kiemelte, hogy a kórházak eddig is köthettek egyedi megállapodásokat, melyek révén akár 20–30 százalékos kedvezményt is elérhettek. Ettől függetlenül ez még kevés a boldogsághoz – állította a szakember. Mihályi Péter erre úgy reagált: a kórházi költségek 60–70%-át a bérköltségek teszik ki. Úgy vélekedett, nem kell komolyan venni az egészségügyi kasszára vonatkozó mostani számadatokat, ezek szeptemberig mind meg fognak változni. Itt most egy "pávatáncnak" a részesei vagyunk. Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné bizonyítani, hogy az IMF nélkül is össze tudunk rakni egy költségvetést.

Annak kapcsán, hogy augusztustól a gyógyszerkasszánál a spanyol modell bevezetését tervezik, mely szerint a legalább hat éve befogadott, ezer forintnál drágább, nem helyettesíthető készítmények után plusz 10 százalékot kellene fizetniük a gyártóknak, Sinkó Eszter úgy nyilatkozott: a gyógyszercégek mindig próbálnak alkalmazkodni az adott kormány politikájához, április-májusban próbáltak kialakítani egy egyensúlyi költési rendszert, partnerei voltak a kabinetnek. Ha újabb és újabb terhek jönnek, mint például a 9-10 milliárd forintos többletkiadással járó spanyol modell, akkor elfogyhat a gyógyszergyártók türelme. Lehet, hogy a mostani 9-10 milliárd az utolsó csepp a pohárban – húzta alá a szakember. Fennáll az a kockázat, amiről Sinkó Eszter beszél, lehet, hogy felborul a bili – reagált Mihályi Péter, aki azonban azt valószínűsítette, hogy a kormányzat megállapodik a gyártókkal.