• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházigazgatók a nyugdíj szélén

Lapszemle Forrás: MedicalOnline

Szócska Miklós helyzetéből adódóan „képben van", nem csupán a politikai elkötelezettség alapján dönt majd kollégáival egy-egy pozíció betöltéséről

A budapesti kórházak vezetőinek kinevezése a korábbi gyakorlattal ellentétben, egy ideje már határozatlan időre szól. Mindössze ketten voltak kivételek ez alól, a Péterfy Sándor utcai Kórház, illetve a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói, az ő megbízásuk ugyanis még öt éves mandátumról íródott. A Péterfy főigazgatója, Budaházy Emil a MedicalOnline kérdésére megerősítette a nyugdíjba vonulási szándékáról szóló híreket, míg a Heim Pál Gyermekkórház korábbi főigazgatójának, Harmat Györgynek épp a napokban szavazott továbbra is bizalmat a fővárosi önkormányzat közgyűlése - emlékztet a lap.


A fővárosi intézmények vezetőinek döntő többsége elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy csak néhány hónap választja el ettől. Esetleges felmentésükhöz tehát akár indokot sem igen kell keresni. A lap által megkérdezettek – emlékezve a Fidesz 1998-as intézkedéseire, s a nap mint nap leváltásokról szóló friss hírekre – számolnak is ilyesfajta forgatókönyvvel. Bár többen elmondták, úgy tervezik – tervezték? -, hogy még két-három évig folytatnák.


Bár az egészségügyben egy bizonyos szint fölött mindenki mindenkit ismer, a fővárosi kórházigazgatók más generációt képviselnek, mint a szakágazat tényleges új irányítói. Ez – sajátos módon – abból is látszik, hogy többségük menedzseri ismereteinek elméleti megalapozását nem a napokban kinevezett szakállamtitkár, Szócska Miklós nevével fémjelzett menedzserképzőben, hanem valamivel korábban, a közgazdasági egyetemen szerezték. S valljuk be, Szócska Miklós helyzetéből adódóan „képben van", nem csupán a politikai elkötelezettség alapján dönt majd kollégáival egy-egy pozíció betöltéséről: pontosan tudják, hogy a menedzserképzőt végzettek közül ki, milyen készségekkel, képességekkel rendelkezik. Ez pedig nem hátrány - írja a MedicalOnline.

Legolvasottabb cikkeink