• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Körkédés: Milyen lesz 2022 az egészségügyben?

Lapszemle 2022.01.04 Forrás: növekedés.hu
Körkédés: Milyen lesz 2022 az egészségügyben?

Ficzere Andrea: bízom abban, hogy 2022-ben végre a kórházak finanszírozásán is úgy tudunk alakítani, hogy az valós költségeken alapul majd.

Elfáradtak, kiégtek az egészségügyi dolgozók a koronavírus-járványban – állítják egybehangzóan az ágazati érdekképviseleti szervek vezetői. Szerintük idén nem csak az ápolók, orvosok megbecsültségét muszáj növelni, de az egészségügyi rendszer átalakítását is folytatni kell. A növekedés.hu felkérésére a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője fejtette ki a várakozásokat.

"Az elmúlt 2 év a Covid jegyében telt, a járvány, úgy tűnik, még sokáig velünk marad, de reméljük, hogy élhetőbb, a mindennapokat egyre kevésbé terhelő módon. Az egészségügyi ellátórendszer, ezen belül a kórházak jövője szempontjából a szakemberhiány a legégetőbb kérdés - válaszolta a lapnak Ficzere Andrea.

Muszáj megoldást találnunk a kiöregedő és az állami egészségügyet, vagy a pályát elhagyó kollégáink pótlására. Utánpótlás-neveléssel, kiszámítható és vonzó életpálya felkínálásával, a szakdolgozók és a nem a betegágy mellett dolgozó kollégák esetében fizetésemeléssel - tette hozzá.

Mivel elfáradtak a kollégák, a pénz önmagában már nem jelent elég motivációt. Olyan ösztönző eszközöket kell bevetnünk, amely fontos számukra, így a munkahelyi kultúra javítását, mentális támogatást, a folyamatos tanulás lehetőségét, új innovatív technológiák használatát. Különösen azokat a digitalizációs megoldásokat kell rutinszerűen alkalmazhatóvá tenni, amelyekkel könnyebbé és biztonságosabbá tehetjük számuk a munkavégzést. A legfontosabb: érezniük kell, hogy megbecsüljük őket.

Bízom abban, hogy 2022-ben végre a kórházak finanszírozásán is úgy tudunk alakítani, hogy az valós költségeken alapul majd. Az ellátórendszer átszervezésének az volt a célja, hogy minden beteg egyenlő eséllyel gyógyulhasson, és a betegeket ott kezeljék, ahol valóban minden szükséges tényező (személyzet, eszközök, infrastruktúra, finanszírozás) jelen van.

Fontos, hogy a megelőzésre és az utókezelésre helyezzük a hangsúlyt, és csökkentsük az aktív ágyakon kezelt betegek számát. Szeretnénk úgy zárni a következő évet, hogy közelebb kerültünk ennek megvalósításához.

Ehhez szeretném a lakosság együttműködését kérni, hiszen mindenki saját maga felelős azért, hogy egészségtudatosan éljen, vigyázzon saját magára és környezetére - válaszolta. További válaszok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink