• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Koronavírus: dermesztő tapasztalatot hozott a második hullám

Lapszemle 2020.10.12 Forrás: Napi.hu
Koronavírus: dermesztő tapasztalatot hozott a második hullám

Számos olyan hely van a világon, ahová ősszel ugyanolyan erővel tért vissza a vírus, ahogyan távozott.

A brazíliai Manaus városa az Amazonas vidékének szívében az egyik olyan hely a világon, amely riasztó tapasztalattal szolgált a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Számos szakértő reménykedett abban, hogy ha elég sokan elkapják a fertőzést, akkor kialakul az úgynevezett nyájimmunitás az emberek között, ami automatikusan elvezet a járvány lecsengéséhez, ám úgy tűnik, a koronavírus nem tud erről a koncepcióról - derül ki a Financial Times cikkéből. Számos olyan hely van a világon, amelyet tavasszal elkaszált a járvány első hulláma, óriási volt az átfertőzöttség, ám ősszel ugyanolyan erővel tért vissza a vírus, ahogyan távozott - írta a napi.hu.

A fertőzési és antitestadatok alapján Nyugat-Európában a lakosság nyolc százaléka szerezhette meg az immunitást, miközben a nagyvárosokban ez elérheti a 20 százalékot is, és az USA-ban New Yorkban, akár 25 százalék is lehet ez az arány. Ezek a számok azonban elmaradnak attól az általános tudományos vélekedéstől, hogy a nyájimmunitáshoz 60 százalékos átfertőzöttre van szükség. Ezt támasztja alá, hogy a brazil városhoz hasonlóan Európában is sok helyen ugyanolyan erővel tombol a járvány most, ősszel, mint tavasszal.

A tudósok egyelőre nem tudják, milyen hosszan tart ki az immunitás, ha egyszer valaki megszerezte. Ezért a nyájimmunitás kialakítása vagy kialakulása nem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk - mondja James Naismith, a brit Rosalind Franklin Institute igazgatója. Számos jelentés érkezett olyanokról, akiket egymás után többször megfertőzött a koronavírus.

Rupert Beale a londoni Francis Crick Institute biológusa egyenesen vágyálomnak (whisful thinking) tarja a kórokozóval szembeni ilyen védettség kialakítását. Tudjuk, hogy a védettség ezzel a vírussal szemben idővel gyengül és lehetséges az újrafertőződés, ezért a közösségi védettség kialakításáról nem beszélhetünk addig, amíg nem áll rendelkezésünkre olyan vakcina, amelynél tudjuk, mennyi ideig biztosít védettséget - fejtegette. Ez különösen igaz a legsérülékenyebb emberekre. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink