• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kötelező nyugdíjazás: nagy zavar lesz

Lapszemle Forrás: Hír TV

Ellátási gondokat okozhat az egészségügyben az állami alkalmazottak kötelező nyugdíjazása.

A kórházak és az iskolák államosításával 250 ezren vállnak önkormányzatiból állami alkalmazottá. Közölük a nyugdíjasok nem szolgálhatnak tovább 2013-tól, ezt a nemzetgazdasági miniszter jelentette be csütörtökön: 62 év felett a központi állam körébe tartozó mintegy 300-320 ezer fős közalkalmazotti és köztisztviselői körben, egy kötelező nyugdíjba menetelt rendel el a kormány. Ez azt jelenti, hogy nagyjából tíz-tizenegyezer fővel csökken, e döntés következtében a közszféra állománya - járta körül a döntés hatását.

Az Orvosi Kamara elnöke szerint az elképzelés az ellátást veszélyezteti. Éger István elnök a Hír TV-nek elmondta, a régiók nagyobb részében jelentős orvoshiány van ebben a pillanatban is, amennyiben egy ilyen intézkedés akár csak részben is érinteni az orvos kart, ez abban a pillanatban nem kevés helyen kifejezetten ellátási válságot okozna. Nagyon sok kórházban a jelenleg nyugdíjasként dolgozókkal együtt sincs meg a kötelező emberi erőforrás, tehát orvos és nővér létszám. Ha ezt komolyan veszik, ezen intézmények nem fogják megkapni a működési engedélyt, mert nem vagyunk elegen.

A Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, a kényszernyugdíjazás vesztese Budapest és Pest megye lenne. Balogh Zoltán, elnök szerint 2008-as év volt egy olyan fordulópont, amikor a kórházi strutúraváltás következtében közel 1700-1800 kollegát bocsájtottak el, olyan kollegát, aki nyugdíj mellett volt foglalkoztatva. Csináltunk két évvel ezelőtt egy országos felmérést, hogy vannak olyan régiói az országnak, ahol alig dolgoznak nyugdíj mellett egészségügyi szakdolgozók, viszont vannak olyan területek, például közép-magyarországi régiók, ahol az ellátás biztonságos szavatolásához elengedhetetlenül fontos. Hogy például műtős asszisztensek nyugdíj mellett is még töltsenek be szerepet - mondta el.

A Kórházszövetségnél annyit közöltek, hogy a nyugdíjas orvosokat, szakdolgozókat sok helyen már most sem munkavállalóként, hanem vállakozóként foglalkoztatják tovább.
Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: Azért konzervatív és visszafogott a szám, mert jóval több emnert érint és éppen ezért nemzetgazdasági tárca az érintett tárcákkal, az egészségügyi államtitkárság és más érintett területekkel is folyamatos konzultációkat folytat.