• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közel kétmillió aláírás a vízért

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az Európai Bizottság uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témájában.

A DRV a fiatal generációkra koncentrált vízvilágnapi rendezvényeivel. A siófoki székhelyű vízmű a Csodák Palotája utazó bemutatójára csábította pénteken a fiatalokat; kreatív vizes kísérletek révén gyarapíthatták ismereteiket, a DRV Zrt. rajz- és fotópályázatára beérkezett alkotásokból pedig kiállítást nyitottak. A társaság a következő generáció figyelmét szeretné a tiszta vízkincs értékességére, megóvására és védelme érdekében tett erőfeszítésekre irányítani – írja a sonline.hu portálja.

A víz nem árucikk – foglalt állást az Európai Bizottság, egyetértve az 1,9 millió európai polgár aláírásával támogatott kezdeményezéssel annak érdekében, hogy a vízhez és a szennyvízhálózathoz jutás alapvető emberi jog legyen és az egyes államok jogszabályai is ennek szellemében szülessenek meg. Erre Hajósy Adrienne geofizikus, a Nők a Balatonért Egyesület aktivistája hívta fel a figyelmet.

A vízre vonatkozó összes jogszabály csak e vízvilágnapi európai bizottsági állásfoglalás szellemében születhet, vagyis nem lehet többé még a szegénységben élő ózdiak elől se lezárni a közkifolyókat – emlékeztetett a szakember.

„A víz- és szennyvízelvezetés mindenki számára közszolgáltatás legyen – áll a kezdeményezésben. – A vízkészlet és kezelése ne legyen „belső piaci szabályozásnak" alávetve és a vízszolgáltatás ne legyen liberalizáció tárgya." A „vízhez való jog" az első sikertörténet a 2012 áprilisában útnak indított európai polgári kezdeményezések sorában. A kezdeményezések révén az uniós polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy jogszabályalkotásra kérjék fel a Bizottságot az unió hatáskörébe tartozó területeken.

Az Európai Bizottság uniós szintű nyilvános konzultációt indít az ivóvízre vonatkozó szabályozás témájában. Állásfoglalásukban azt írják: a vízközmű-szolgáltatások üzemeltetése jelenleg az uniós tagországok hatóságainak a feladata. A bizottság a jövőben is semleges kíván maradni ebben a tekintetben, tiszteletben tartva a vízszolgáltatásokról hozott tagállami, regionális és helyi döntéseket.