• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kozmetikázott adatok a kórházi fertőzésekről

Lapszemle 2023.09.20 Forrás: MedicalOnline
Kozmetikázott adatok a kórházi fertőzésekről

Az éves jelentés adatai nem validak, így az arra alapozott elemzések hibásak, az ezekre épülő stratégiák tehát működésképtelenek.

A kórházi fertőzések mellett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet átszervezéséről és az alapellátás átalakításának lépéseiről is szó esett a 12. alkalommal megrendezett Infekciókontroll és betegbiztonság konferenciájának második napján, írja a MedicalOnline

Az éves jelentés adatai nem validak, így az arra alapozott elemzések hibásak, az ezekre épülő stratégiák tehát működésképtelenek – így jellemezte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) kórházi fertőzésekről szóló éves jelentéseit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Szakellátásfejlesztési és Koordinációs Igazgatóságának szakreferense az IME egészségügyi szaklap 12. alkalommal megrendezett Infekciókontroll és betegbiztonság konferenciájának második, keddi napján. 

A kórházak valós infekciókontroll-tevékenységéről a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR-jelentés)  nem ad képet – folytatta Remetehegyi Ildikó, aki saját, kórházi higiénikusi tapasztalatara alapozva úgy fogalmazott, az intézmények az előző évi adatokhoz mérten jelentenek, kikozmetikázott számokkal dolgoznak, hogy az adatok „szépek legyenek”. Ám a rossz adatminőség nem teszi lehetővé, hogy előrelépjünk – jelentette ki az OKFŐ munkatársa.

Az NNSR kötelező modulba a kórházaknak jelenteniük kell a multirezisztens kórokozók (MRK) okozta nosocomiális infekciókat (NI), a Clostridium difficile fertőzéseket (Clostridium difficile infection CDI), és a véráramfertőzéseket (VÁF, szepszis). Kötelezően választható még a sebfertőzés, vagy az ITO/PIC eszközhasználattal összefüggő infekciók jelentése, azonban – mint Remetehegyi Ildikó jelezte – a jelentésből meglehetősen nehéz kibányászni, hogy valójában mi történik az általa fenntartott intézményekben, a nyers adatok nyilvánosan nem, de „házon belül” hozzáférhetőek.

A kórházak 14 százaléka az NNSR-be egyáltalán nem jelent, és olyan is akad, amelyik nullás jelentést ad be – mutatták a nyers adatok, de például 2018-ban összesen 87 intézmény küldött be adatokat, amelyek szerint az ellátók 27 százalékánál nem volt sem specifikus, sem nem specifikus járvány. A 2020-ra vonatkozó NNSR-jelentés alapján pedig úgy tűnt, mintha csak Covid-fertőzések történtek volna az intézményekben.

További részletek a MedicalOnline-on