Belga tudósok szerint a D-vitamin-hiány a koronavírus lefolyására is hatással van: nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyosabb fertőzés.
A belgiumi Roeselare kórházában az AZ Delta kutatói 186 koronavírus-fertőzöttet vontak be tanulmányukba. A The Brussels Times jelentése szerint az derült ki, hogy komolyabb D-vitamin-hiány fokozza annak esélyét, hogy a fertőzötten súlyos tünetek mutatkozzanak. Aki nem juttat szervezetébe elégséges mennyiségű D-vitamint, az nagyobb kockázatnak van kitéve a koronavírus-fertőzés halállal végződő szövődményeinek is.
Korábban más tanulmányok szerzői is arra jutottak, hogy a D-vitamin bevitele hasznos a járványos időszakban, mivel megelőzheti a betegségek súlyosabb (kórházi ellátást igénylő) lefolyását. Ezzel együtt még mindig sok ember D-vitamin-hiányos - írta a hvg.hu.
A kutatók szerint a koronavírusos betegeknél különösen fontos, hogy a D-vitamin szerepet játszhat az úgynevezett citokinvihar elnyomásában, amely súlyos koronavírus-fertőzés esetén jelentkezhet, és amely az immunrendszer súlyosbított válaszát jelenti, adott esetben pedig halálhoz is vezethet.
Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója korábban azt mondta, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin-hiány. Az orvos szerint a pótlás azért is fontos, mert a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol.