• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutyaszorítóban az igazságügyi pszichiáter szakértők

Lapszemle 2022.10.06 Forrás: MedicalOnline
Kutyaszorítóban az igazságügyi pszichiáter szakértők

Nemcsak a 60 év feletti, hanem már a 40-45 éves szakértők közül is egyre többen döntenek úgy, hogy szögre akasztják a szakértői munkát.

Kritikussá vált az igazságügyi pszichiátriai szakértőhiány az elmúlt évek során. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) minapi konferenciáján firtatták az okokat és keresték a megoldást szakmájuk problémáira az érintettek, írja a MedicalOnline

Hosszadalmas és drága képzés, a szakember- és utánpótláshiány nyomán nagy leterheltség, az orvosokéhoz képest megalázóan alacsony díjazás, amit sokszor ki sem fizet az állam – sorolták a hiányosságokat az MPT XXV. Vándorgyűlésének „Az igazságügyi pszichiáter szakértői gyakorlat égető kérdései – elvárások, korlátok és lehetőségek” címmel megrendezett kerekasztala mellett.

A diploma megszerzésétől számítva legkevesebb kilenc  év telik el, míg az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szakértői névjegyzékébe felveszi azt, aki pszichiáter szakértő lenne. Az orvosegyetemet követően először pszichiáter szakorvosi képesítést kell szerzni, a 24 hónapos elméleti és gyakorlati képzést, amely során a jelölt igazságügyi pszichiáterré válik, két év klinikai gyakorlatot követően lehet csak elkezdeni. A két éves képzés havonta 92 ezer forintba kerül, amelyet a jelentkezőnek saját zsebből kell kifizetnie – derült ki Baran Brigitta, a Semmelweis Egyetem (SE) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense, Forenzikus Pszichiátriai Munkacsoportja vezetőjének rövid összefoglalójából.

Nemcsak a 60 év feletti, hanem már a 40-45 éves igazságügyi pszichiátriai szakértők közül is egyre többen döntenek úgy, hogy szögre akasztják a szakértői munkát – derült ki abból az online felmérésből, amelynek során a problémák okairól és azok lehetséges megoldásáról kérdezték a kollégákat. A válaszokból kiderült az is, hogy a szakma elöregedik – bőven 50 év feletti az átlagéletkor –, ezzel szemben egyre szűkösebb az utánpótlás. A válaszadók majdnem fele szerint megoldást jelentene, ha rövidítenék a 24 hónapos képzés idejét, ám ugyanannyian éppen az ellenkező állásponton voltak. A többség szerint javítana a helyzeten, ha minden orvoskaron elérhető lenne az igazságügyipszichiáter képzés, és különösen jó hatással lenne, ha a teljes képzési időre ösztöndíjat adnának a hallgatóknak.

Növelhetné a szakemberek számát, ha lehetőség lenne csoportos szupervízióra, megfelelően díjaznák a mentorokat és a szakértőket, míg mások szerint az egészségpolitikának engedélyeznie kellene, hogy pszichiáterként is végezhessenek igazságügyi szakértői munkát az orvosok. És végül, ha több pszichiáter szakorvos lenne, több igazságügyi pszichiáter szakértő is képződhetne.

Az idei évben 90 millió forintos szakértői díj elmaradását könyvelt el eddig a rendőrség, amely 1100 esetben nem fizette ki az elvégzett munka ellentételezését a kirendelést követően – vázolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviseletében Szelei Pál, bűnügyi főosztályvezető, nem titkolva, hogy így 30, 60 és 90 napot meghaladó adósságaik vannak. Mindezt azzal magyarázta, hogy a kormány júliusban zárolta a költségvetésüket, és további 16,3 milliárd forintos elvonást is terveznek a szervtől, ezért – mint fogalmazott – „a rendőrség nem is fog fizetni”.

További részletek a MedicalOnline cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink