• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egészségügyi reform Pintér-módra

Lapszemle 2022.10.06 Forrás: nepszava.hu
Egészségügyi reform Pintér-módra

Az ellehetetlenülő helyhatóságok zöme ma is jelentős pénzzel támogatja a járóbeteg-ellátás műszerezettségének javítását.

Az egészségügyet maga alá gyűrő belügyminiszterről eddig is lehetett tudni, hogy a rendészeti eszközöket kedveli. Úgy tűnik, hogy a háziorvosi rendelők statáriális ellenőrzése, a megalázó magzati szívhang rendelet csak előjáték volt ahhoz a nagyívű szabályozáshoz, amelyet a sajtóban szivárogtattak ki és amely a mély válságát élő ágazat számára volna hivatott gyógyírt nyújtani, írja Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter a nepszava.hu portálon. 

Tudom, hogy az ördög a részletekben lakozik, de ha igaz, hogy a minisztérium nem tart szükségesnek egyeztetést a tervről, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”, az rosszat sejtet. Péntek éjszakai parlamenti előterjesztést, hétfői tárgyalást és gyors határozathozatalt, valószínűleg a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

A javaslatok beteg állampolgárokról, gyógyítóikról, az egészségügy intézményeiről szólnak: mindenki életét, egészségét befolyásoló döntésekre készülnek. Már a látszatra sem ügyelnek, hiszen a hatalom logikája szerint mind az érdekképviseletek, mind a betegszervezetek álláspontja, kritikai vagy építő észrevételei mellőzhetőek. A Magyar Orvosi Kamara gyorsan reagált, közleménye kiemelte, hogy az előterjesztés „előkészítésében - bár ennek lehetőségét utoljára írásban a múlt héten kértük - a korábbi ez irányú államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére a MOK nem vehetett és nem is vett részt”.

A csomag keretében állítólag egy új törvényt alkotnának, hatot módosítanak és négy kormányhatározatra is szükség lesz. Nincs arra mód, hogy a nyilvánosságra került elképzelések mindegyikét értékeljem, de néhány kormányzati javaslat kockázatára felhívom a figyelmet.

A ma még zömmel önkormányzati fenntartású szakrendelők államosítása minden bizonnyal jelentős forrásvesztéssel jár, hiszen a kórházak 10 évvel ezelőtti központosítása (akkori áron) 100 milliárd forinttal csökkentette bevételeiket. 

Az ellehetetlenülő helyhatóságok zöme ma is jelentős pénzzel támogatja a járóbeteg-ellátás műszerezettségének javítását, a dolgozók megtartását. Ezt nyilván nem teszi, ha már nem lesz felelős érte.

A tavaly szolgálati jogviszonyba kényszerített kórházi dolgozók vezényelhetősége, a közreműködői szerződések kivezetése, a laboratóriumi hálózat központosítása sok, hiányterületen működő szakembert késztethet pályaelhagyásra vagy külföldre, ami az állami egészségügyben már amúgy is kivárhatatlan várólistákat tovább nyújtja. Ellentételezésként az orvosi és szakdolgozói bérek közötti aránytalanság szerény mértékű mérséklését helyezik kilátásba, ami félő, hogy nem lesz visszatartó hatású.

A hosszú ápolási idejű kórházi részlegek a szociális intézményrendszerbe tartoznak majd, ami az ellátás szakmaiságát és pénzügyi hátterét is veszélyeztetheti.

 

További részletek a nepszava.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink