• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi reform Pintér-módra

Lapszemle 2022.10.06 Forrás: nepszava.hu
Egészségügyi reform Pintér-módra

Az ellehetetlenülő helyhatóságok zöme ma is jelentős pénzzel támogatja a járóbeteg-ellátás műszerezettségének javítását.

Az egészségügyet maga alá gyűrő belügyminiszterről eddig is lehetett tudni, hogy a rendészeti eszközöket kedveli. Úgy tűnik, hogy a háziorvosi rendelők statáriális ellenőrzése, a megalázó magzati szívhang rendelet csak előjáték volt ahhoz a nagyívű szabályozáshoz, amelyet a sajtóban szivárogtattak ki és amely a mély válságát élő ágazat számára volna hivatott gyógyírt nyújtani, írja Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter a nepszava.hu portálon. 

Tudom, hogy az ördög a részletekben lakozik, de ha igaz, hogy a minisztérium nem tart szükségesnek egyeztetést a tervről, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”, az rosszat sejtet. Péntek éjszakai parlamenti előterjesztést, hétfői tárgyalást és gyors határozathozatalt, valószínűleg a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

A javaslatok beteg állampolgárokról, gyógyítóikról, az egészségügy intézményeiről szólnak: mindenki életét, egészségét befolyásoló döntésekre készülnek. Már a látszatra sem ügyelnek, hiszen a hatalom logikája szerint mind az érdekképviseletek, mind a betegszervezetek álláspontja, kritikai vagy építő észrevételei mellőzhetőek. A Magyar Orvosi Kamara gyorsan reagált, közleménye kiemelte, hogy az előterjesztés „előkészítésében - bár ennek lehetőségét utoljára írásban a múlt héten kértük - a korábbi ez irányú államtitkári és miniszteri ígéretek ellenére a MOK nem vehetett és nem is vett részt”.

A csomag keretében állítólag egy új törvényt alkotnának, hatot módosítanak és négy kormányhatározatra is szükség lesz. Nincs arra mód, hogy a nyilvánosságra került elképzelések mindegyikét értékeljem, de néhány kormányzati javaslat kockázatára felhívom a figyelmet.

A ma még zömmel önkormányzati fenntartású szakrendelők államosítása minden bizonnyal jelentős forrásvesztéssel jár, hiszen a kórházak 10 évvel ezelőtti központosítása (akkori áron) 100 milliárd forinttal csökkentette bevételeiket. 

Az ellehetetlenülő helyhatóságok zöme ma is jelentős pénzzel támogatja a járóbeteg-ellátás műszerezettségének javítását, a dolgozók megtartását. Ezt nyilván nem teszi, ha már nem lesz felelős érte.

A tavaly szolgálati jogviszonyba kényszerített kórházi dolgozók vezényelhetősége, a közreműködői szerződések kivezetése, a laboratóriumi hálózat központosítása sok, hiányterületen működő szakembert késztethet pályaelhagyásra vagy külföldre, ami az állami egészségügyben már amúgy is kivárhatatlan várólistákat tovább nyújtja. Ellentételezésként az orvosi és szakdolgozói bérek közötti aránytalanság szerény mértékű mérséklését helyezik kilátásba, ami félő, hogy nem lesz visszatartó hatású.

A hosszú ápolási idejű kórházi részlegek a szociális intézményrendszerbe tartoznak majd, ami az ellátás szakmaiságát és pénzügyi hátterét is veszélyeztetheti.

 

További részletek a nepszava.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink