• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Lappangó veszedelem: Vérrel fertőz, szexuális úton kevésbé

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Vészesen terjed itthon a hepatitis C: a fertőzöttség az intravénás szerhasználók 50–90 százalékánál kimutatható.

Nincs ellene védőoltás, mert könnyen változtatja az antigenitását, amivel folyton kijátssza az immunrendszert. Évről évre több a fertőző májgyulladásos beteg hazánkban. Az aggasztó statisztika főként a hepatitis C gyakoriságával magyarázható – nyilatkozta a Szabad Föld – online portáljának dr. Szabó Olga belgyógyász, infektológus főorvos, aki kiemelte: sajnos rohamosan növekszik a kábítószeresek száma, nemcsak Budapesten, hanem például a kelet-magyarországi falvakban is. Körükben jobban fertőz a hepatitis C. A vírus a közös fecskendő révén is terjed, de közös szívókával szintén, amikor az orron keresztül szippantják fel a drogot: sérülhet az orr nyálkahártyája, így a vérrel továbbadhatják a kórokozót. Ezért is veszélyforrás minden olyan eszköz, melyet közösen használnak, és ami könnyen okoz sebet. Ilyenek egyebek mellett az akupunktúrás és tetoválótűk, a manikűrkészlet, a fogkefe is.

A hepatitis C tehát vérrel fertőz, szexuális úton kevésbé – szemben a hepatitis B és a HIV kórokozóival. A HIV-nél pedig százszor fertőzőbb a hepatitis B – ez utóbbi viszont kevésbé terjed, mivel ellene kötelező a védőoltás 13 éves korban. Azonban a hepatitis C ellen egyelőre nincs vakcina.

Ugyanakkor a hepatitis C-s betegek többnyire gyógyíthatók. Magyarországon még mindig az interferonalapú kezelést kaphatják először, ami nem szerencsés: a pácienseknek csupán 30-40 százaléka gyógyul meg, miközben akár egy évig is eltarthat a gyógyszerezés, és számos mellékhatással – lázzal, pszichés és emésztési zavarokkal – jár. S bár az interferonmentes-kezelés itthon is elérhető, ma még csak azok vehetik igénybe, akik nem gyógyulnak interferonra, vagy ellenjavallt nekik, mert előrehaladott a májbetegségük vagy súlyos autoimmunbetegségben szenvednek.

Prioritási index alapján, várólistáról juthat valaki interferon-mentes terápiához, ami csupán három hónapig tart és mellékhatásokkal sem kell számolni. Ameddig a beteg nem jut megfelelő gyógyszerhez, fertőz a vérével, ha például droghasználó – mondta dr. Szabó Olga.

Legolvasottabb cikkeink