• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Többféle támogatás az sni-s gyermeket nevelőknek

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Közgyógyellátás és utazási kedvezmény is jár a tartósan betegeknek.

Ha gyermekünk testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista vagy pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, akkor sajátos nevelési igényű gyermeknek számít. Az ezzel járó nehézségek mellett több olyan szociális, egészségügyi, illetve étkezési támogatás is igényelhető, amellyel anyagi segítséget kap a gyermeket nevelő szülő. Az utóbbi években folyamatos emelkedést mutat a sajátos nevelési igényű, azaz az sni-s gyermekek száma. Míg 2012-ben mintegy 81 ezer ilyen gyermek volt, a 2015-ös statisztika szerint számuk elérte a 86 ezret, az idei tanévet pedig ennél is több sni-s kezdte meg – írja a magyaridok.hu portálja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, vagy pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott. Idetartozik például a diszlexia, a diszgráfia és a kóros aktivitászavar.

A gyermek egészségi állapotától, ápolási-gondozási szükségletétől függően a szülő több állami támogatásra tarthat igényt. Ilyen az ápolási díj, amely a tartósan gondozásra szoruló 18 év alatti gyermek otthoni ápolását anyagilag segíti. A szociális törvény azonban az ápolási díj többféle formáját szabályozza, így létezik alapösszegben folyósított, emelt összegű, valamint kiemelt ápolási díj. Azt, hogy egy szülő melyikre jogosult, attól függ, gyermekének milyen mértékű fogyatékossága vagy tartós betegsége van. A támogatás összege 31-56 ezer forint lehet a beteg állapotától függően.

A tárca hozzátette: amennyiben a gyermekre tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a gyermek tizedik életévének betöltéséig gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) is jár. Emelt összegű családi pótlék esetén a gyermek közgyógyellátásra is jogosult. Vagyis a gyógyszerköltség összegéhez igazodó havi keretet állapítanak meg, amelynek összege havonta akár 12 ezer forint is lehet, amihez évi hatezer forintos összegű eseti keret kapcsolódik.

Legolvasottabb cikkeink