• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Többféle támogatás az sni-s gyermeket nevelőknek

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Közgyógyellátás és utazási kedvezmény is jár a tartósan betegeknek.

Ha gyermekünk testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista vagy pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, akkor sajátos nevelési igényű gyermeknek számít. Az ezzel járó nehézségek mellett több olyan szociális, egészségügyi, illetve étkezési támogatás is igényelhető, amellyel anyagi segítséget kap a gyermeket nevelő szülő. Az utóbbi években folyamatos emelkedést mutat a sajátos nevelési igényű, azaz az sni-s gyermekek száma. Míg 2012-ben mintegy 81 ezer ilyen gyermek volt, a 2015-ös statisztika szerint számuk elérte a 86 ezret, az idei tanévet pedig ennél is több sni-s kezdte meg – írja a magyaridok.hu portálja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, vagy pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott. Idetartozik például a diszlexia, a diszgráfia és a kóros aktivitászavar.

A gyermek egészségi állapotától, ápolási-gondozási szükségletétől függően a szülő több állami támogatásra tarthat igényt. Ilyen az ápolási díj, amely a tartósan gondozásra szoruló 18 év alatti gyermek otthoni ápolását anyagilag segíti. A szociális törvény azonban az ápolási díj többféle formáját szabályozza, így létezik alapösszegben folyósított, emelt összegű, valamint kiemelt ápolási díj. Azt, hogy egy szülő melyikre jogosult, attól függ, gyermekének milyen mértékű fogyatékossága vagy tartós betegsége van. A támogatás összege 31-56 ezer forint lehet a beteg állapotától függően.

A tárca hozzátette: amennyiben a gyermekre tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a gyermek tizedik életévének betöltéséig gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) is jár. Emelt összegű családi pótlék esetén a gyermek közgyógyellátásra is jogosult. Vagyis a gyógyszerköltség összegéhez igazodó havi keretet állapítanak meg, amelynek összege havonta akár 12 ezer forint is lehet, amihez évi hatezer forintos összegű eseti keret kapcsolódik.

Legolvasottabb cikkeink