• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látványpolitikát űz a kormány a patikatulajdonosokkal

Lapszemle Forrás: Népszava

Csökkent a gyógyszer-nagykereskedők, és emelkedett a patikák árrése augusztus elsejétől.

A kormányzat által diktált átcsoportosítással a gyógyszertárak ugyan látszólag jól járnak, de ez korántsem jelenti a patikusháború lezárását. Feltehetően az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megígérte: az állam kedvezményes hitellel segít a gyógyszerészeknek, hogy megvegyék a patikák többségi tulajdonát – olvasható a Népszava – online oldalán.

A helyzet azonban korántsem rózsás, mert ha a majdani patikatulajdonos nem tud fizetni, akkor az állam érvényesíti a garanciavállalási kötelezettségét, és az adófizetők pénzéből egyenlíti ki a tartozásukat.

Mintegy 3-3,2 milliárd forintot elvett augusztus elsejétől a kormányzat a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt egy könnyed mozdulattal átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz. Ezzel a lépéssel tovább mélyítették a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő fél közötti bizalmi válságot.

A gyógyszer-nagykereskedelem Magyarországon rendkívüli mértékben koncentrált, a három legjelentősebb szereplő - a Hungaropharma, a Phoenix és a TEVA - a piac 93 %-át tartja kézben. Ezért könnyűszerrel tudnak élni erőfölényükkel, amit egyes hírek szerint meg is tesznek. Az árrés átcsoportosító jogszabály megjelenését követően ugyanis egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket és a házhoz szállítást. Ezért a patikusszakma képviselői úgy vélik, hogy nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

A gyógyszer-kereskedelmi piac olyan, amelyben mindegy, hogy a lánc melyik végén foglal helyet egy szereplő, az idők folyamán csak a vesztesek sorát gyarapítja – vélik a szakmabeliek. Hol a kormány, hol az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, vagy mind a kettő - a takarékosságra, az igazságosságra vagy éppen a betegek érdekeire hivatkozva - von el a szektor nyereségéből, rendezi át a gyógyszertámogatások körét, vagy korlátozza a tulajdonosi jogokat. Az egész folyamatnak azonban hosszú távon egy vesztese biztosan van: éspedig a beteg. Márpedig a betegek anyagi helyzete romlik, ami érezteti hatását a patikák forgalmában is. A gyógyszertárak a nagykereskedőknek 69 milliárd forinttal tartoznak. Az augusztus elsejétől érvényes árrés-átcsoportosítás 10 %-os veszteséget okoz a nagykereskedőknél.

A Széll Kálmán Terv azt eredményezte, hogy csökkentek a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek árai, így a gyógyszertárak árrésbevételei 2012-ben eddig átlagosan 10, a támogatott gyógyszerkörben 15 %-kal estek vissza a tavalyi évhez képest. Jelenleg a gyógyszerek átlagos nagykereskedelmi árrése 6, a kiskereskedelmi pedig 14 %. Az ötezer forintnál drágább orvosságok esetében a patikai árrés 850 forint még az egymillió forintos készítményeknél is, miközben a nagykereskedelmi árrés ezeknél öt százalék. Jövőre a Széll Kálmán Terv 2.0-ban mintegy 80 milliárdos gyógyszerkassza visszavágást irányoztak elő.

Látványpolitizálásnak nevezte Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter a gyógyszertárakkal kapcsolatos kormányzati lépéseket. Hisz hiába lesz tulajdonos a patikában a gyógyszerész, a korábbinál nagyobb költségekkel számolhat. A valamivel nagyobb árrés sem fogja ezt pótolni. A betegek sem járnak jól, hiszen a gyógyszertárak kénytelen lesznek a legminimálisabb személyi feltételekkel, rövidebb nyitva tartással takarékoskodni. Sokan emiatt valószínűleg inkább a legközelebbi nagyobb településre mennek majd a gyógyszerekért, ez pedig a kispatikák forgalmát csökkenti. Jól hangzik a kedvezményes hitel ígérete, csakhogy azt is valamiből vissza kell fizetni, a kérdés csak az, hogy miből - jegyezte meg a szakpolitikus. A kormány patikaprogramjában semmiféle többletforrásról nem esett szó, sőt, a gyógyszerkassza további szűkítése várható, gyakorlatilag megfelezik a 2011-es összeget.