• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lázas tilalom: az életébe kerülhet, ha náthásan edz!

Lapszemle Forrás: mno.hu

Aki épp az ágyat nyomja, értelemszerűen nem vágyik edzőterembe.

Akit viszont csak kerülget a nátha vagy éppen kilábalt belőle, könnyen betéved ilyen létesítménybe. Ez hatalmas hiba, lévén a legyengült szervezet terhelésének akár komoly következményei is lehetnek. A hirtelen szívhalálok hátterében is gyakran áll olyan korábbi nátha, amely helytelen edzés miatt húzódott gyanútlanul a szívre – írja az mno.hu portálja.

Náthásan szigorúan tilos edzeni, egyszerűen ezért, mert a meghűlések hátterében az esetek nagy százalékában enyhébb vagy súlyosabb lefolyású vírusfertőzés áll. Ezek az infekciók alapból is bármikor megtámadhatják a szívet is, ha pedig az terhelés alatt van – tipikusan ilyen a sportolás –, akkor érzékenyebb az ilyen hatásokra. Ma már bizonyított az is, hogy például a tréningeken bekövetkezett hirtelen halálesetek egy részének hátterében olyan lezajlott vagy lezajlóban lévő szívizomgyulladás áll, amelyet egy banális megfázás okozott – hangsúlyozta Jákó Péter sportorvos.

Jákó Péter kiemelte azt is: ezeket a tragédiákat mindig kivizsgálják, a végeredmény pedig általában ugyanaz: a bajt vagy korábban nem ismert fejlődési rendellenesség okozza, vagy – főleg idősebb korban, 30–35 év felett – kezdődő koszorúér-betegség, vagy pedig az imént említett szívizomgyulladás. Emiatt a náthásan történő sportolás kockázata semmiképp sem elhanyagolható, akinek pedig valamilyen megfázásos tünete vagy hőemelkedése van, nem szabad edzenie. Az intenzív testmozgás csak akkor teljesen biztonságos, ha a láztalan állapot már legalább két napja tart. Ilyenkor is alapszabály azonban az, hogy akinek mozgás közben rossz lesz a közérzete vagy mellkasi, szorító vagy szokatlan fájdalmai jelentkeznek, szapora, nem ritmusos szívmozgása lesz, ájulásszerű rosszullét kerülgeti, sportorvoshoz és kardiológushoz kell fordulnia, majd nagy eséllyel további vizsgálatokat is végeztetnie kell.

Ugyan a szív mellett más szervnek – legalábbis direkt módon – nem árt a náthásan történő sportolás, az nyilvánvaló, hogy a meghűlés a teljesítményt alapból visszaveti. Ha ugyanis a légutak hurutosak, értelemszerűen kevesebb oxigén jut be a tüdőbe, onnan pedig a vérbe, ami rontja az eredményeket.

Télen a rövidebb ideig tartó világosság is hatással van az emberek hangulatára, lévén emiatt több melatonin termelődik a szervezetben. Ennek szintje kritikus szerepet játszik az alvás és az ébrenlét ritmusának alakításában, a fizikai és szellemi teljesítőképesség milyenségében. Viszont az emiatti fáradtság önmagában nem ellenjavallata a sportolásnak, pusztán miatta nem kell senkinek többet pihennie. Arra viszont figyelni kell, hogy aki télen is intenzívebben edz, jobban ügyeljen a megfelelő vitaminbevitelre – mutatott rá a szakember.